Когато контролът на телесното тегло е важен за нас, има няколко въпроса, които следва да си зададем, за да изградим подходяща за плановете ни режим.


На първо място, трябва да си изясним по колко калории, поглъщаме на ден обичайно. И те съответно, трябва да се редуцират малко. Обикновено препоръките при здрав човек в активна възраст са малко над 2000 ккал. Не знам, за вас, но на мен винаги подобна цифра ми се е струвала прекалено голяма. 


Оттук веднага идва вторият по значение въпрос – каква физическа активност имам през деня? Обикновено точно според нея диетолозите изграждат личните ни режими за хранене. И те са разработени на база пол, ръст, тегло, процент на телесните мазнини, възраст и цели, които си поставяме. Режимът е различен, ако желаем отслабване от 5 кг и 20 кг. Същото важи и по отношение на сроковете – дали искаме да отслабнем с 5 кг за месец или половин година или се касае за избягване на йо-йо ефект след редуциране на теглото.Тогава, когато търсим леко редуциране на теглото, защото коланчето на дънките ни стяга, можем да прибегнем до автокорекция на режима си за хранене. Съветите действат и ако се стремим да поддържаме трудно постигнати килограми или сме усетили, че сме прекалили с приема на храна за няколко дни. Във всички останали хранителният режим е разумно да бъде изготвен от специалист с медицинско образование и ценз.


Как можем да си помогнем сами - с хапването на храни, с които де факто внасяме по-малко калории, отколкото тялото ни изразходва за усвояването им. Редовното хранене с подбрани продукти е и по-здравословното решение, отколкото лишаването от закуска или обяд или драстичното свиване на менюто.


Кои продукти могат да се наредят в списъка продукти с „отрицателен калориен внос“?


На първо място, целината. Разбира се, тя не е зеленчук, с който да се храниш и заситиш, ползваме я по-скоро за подправка. Добавянето ѝ в супата я овкусява приятно. В повечето случаи гладът или незасищането, което изпитваме, се дължи на липсата на вкус или привикването към добавки в готовите храни. Целината, освен че е изключително нискокалорична – съдържа само 16 ккал за 100 г и е богата на полезни вещества. В нея има витамин А, витамин С и фолиева киселина. И изобилства от фибри, на което основно се дължи „отрицателният“ енергиен внос. 


Веднага след нея могат да бъдат споменати морковите. Те носят 41 ккал за 100 г и са богати на витамините А, С, К, както и на манган и калий. Освен че с целината дават отлични варианти за диетични супи в комбинация с други зеленчуци и продукти, могат да се хапват за закуска всеки път при усещане за пригладняване. Фибрите им в суров вариант създават усещане за запълване в стомаха задълго и ще принудят организма ни да изразходва не малко енергия в процеса на храносмилането им. 


Доматите винаги са се приемали за диетичен продукт. Съдържат само 19 ккал за 100 г. Като основен продукт в салатата, могат да дадат засищане, много фибри, витамин С, калий и антиоксиданти. Добре е все пак за усвояването на полезните елементи от салатата да се използва малко полезна мазнина – например върджин зехтин. Включването на сирене, шунка, кашкавал, яйца и дори малко сухарчета може да забави изгладняването скоро и превърнат салатата в тонизиращо обедно ястие или гарнитура към парче риба или крехко месо. 


Броколите са един от най-полезните достъпни зеленчуци. Богати са на фибри, витамин С и антиоксиданти с антитуморен ефект. Калориите са само 34 за 100 грама. За да се възползваме максимално от здравословната му стойност обаче си има правило за приготвянето им. Не търпят повече от 5 минути термична обработка. Остават малко жилави за консумация, но дъвченето е приятел на отслабването – защото хаби енергия и защото актът на хранене се удължава и като краен резултат поглъщаме по-малко количество храна.


В списъка с диетични продукти място има и динята. Въпреки че е плод и е сладка, тя е нискокалорична – 30 ккал/100 г – и богата на фибри. При по-високи цели по отношение на теглото е добре все пак да се внимава за количеството диня, което се хапва наведнъж. В случай на леки нарушения на кръвната глюкоза за предпочитане е да се хапва за десерт и се гарнира със сирене, за да не се получи „инжекционно“ вкарване на захари в организма.


Списъкът може да бъде продължен с: тиквички, краставици, грейпфрут, ягоди и горски плодове, зелени листни зеленчуци, зелен фасул, зеле, чушки, гъби, ябълки и др.


Дали е подходящ даден зеленчук, плод или друг продукт, може да прецените като разберете неговата калоричност – трябва да е по-ниска, както и дали е достатъчно богат на фибри. Трябва да има и нисък гликемичен индекс, тоест важно е не толкова количеството захар и въглехидрати, които съдържа, а времето за което те се разграждат и усвояват от организма.


Включването на повече подобри храни в менюто балансира хранителния режим и позволява по-добър контрол на калориите, които поглъщаме, без да се чувстваме гладни и организмът ни изпитва дефицит на полезни вещества.