Пържените храни може и да не са толкова вредни за сърцето, ако за приготвянето им се използва зехтин или слънчогледово олио, твърдят експерти, цитирани от bmj.com. 

 
Учени от Автономния университет на Мадрид не откриват повишен риск от сърдечно заболяване, свързан с храните, обработени по този начин.
 
Заключението обаче не се отнася до продуктите със свинска мас или друг вид мазнина за готвене.
 
Когато храната се пържи, тя става по-калорична, тъй като поема част от олиото или маслото. Консумацията на храна, богата на мазнини, в дългосрочен план води до висок холестерол и повишаване на кръвното налягане, които са рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.
 
За целите на проучването експертите изследват хранителния режим на 40 757 възрастни и начина, по който приготвят храната.
 
Нито един от участниците няма признаци на сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. 11 години по-късно учените регистрират 606 случая на болест на сърцето и 1134 фатални инцидента.
 
Изследователите не установяват връзка между развитието на сърдечно заболяване и консумацията на пържени храни. Според тях това зависи от вида мазнини, които се използват при готвене.  
NEWS_MORE_BOX
 
Митът, че пърженето на храни като цяло е вредно за сърцето, не е подкрепен от налични доказателства, заявява проф. Майкъл Лейцман от Университета на Регенсбург, Германия. Но това не означава, че честата консумация на чипс и други мазни храни няма да има последици за здравето, допълва той.
 
Независимо от използваните методи за готвене, консумирането на храни с високо съдържание на мазнини означава висок калориен прием, коментира Виктория Тейлър от Британската сърдечна фондация. Това може да доведе до увеличаване на теглото и затлъстяване, което е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания. Полезна за здраво сърце е добре балансираната диета с изобилие от плодове и зеленчуци, включваща ниска консумация на храни, богати на мазнини.