Напрежението, нервното състояние и страхът са много често срещани емоции. Това сериозно влияе върху нормалното психично състояние на хората.

 

Най-голямото увеличение на състояния, свързани с тревожност, през последните години се наблюдават при хората на възраст между 15-24 години. Засегнатите от различни възрастови групи само в Австрия са около 3,2 милиона.


 

Този сериозно разрастващ се проблем, води до провеждането на различни изследвания и анализи, които активно търсят методи за неговото решаване.

 

Хранителната психиатрия е дисциплина, която активно се разраства в модерния свят. Нейната основна цел е чрез ефектите на различни продукти и напитки да се подпомогне подобряването и лечението на пациенти с психични разтройства, които се характеризират с липса на основни хранителни вещества.

 

Човешкото тяло е съставено от 60-80% вода. Поради тази причина тя има много важна роля за здравето.

 

Доказано е, че водата и цялостната хидратация имат важна роля при предотвратяването и управлението на симптомите на тревожност.

 

Проведени са редица проучвания, които подкрепят връзката между дехидратацията на човешкото тяло и различните състояния като гняв, враждебност, объркване, напрежение и умора.

 

Повишената ежедневна консумация на вода е свързана с понижен риск от депресия и тревожност при възрастните хора.

 

Тази връзка се наблюдава и сред децата. При тях рискът от дехидратация нормално е по-висок.

 

Недостатъчната консумация на вода повлиява и на съня, а непълноценния такъв води до повишаване на негативните чувства, които изпитва човек.

 

За извършването на почти всички функции на организма е необходимо известно количество вода. Поради тази причина нейното понижено количество може да предизвика различни промени.

 

75% от мозъчната тъкан е съставена от вода и в резултат на неговата дехидратация се понижава енергийното му производство. Възможна е и появата на структурни изменения.

 

Тези фактори могат да забавят и нарушат способността на мозъка да изпълнява нормално своите функции.

 

За клетките в организма на човека дехидратацията е сериозна заплаха, която предизвиква състояние на тревожност.

 

При понижено количество вода в мозъка веществата, които са необходими за производството на серотонин, трудно достигат мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, който участва в регулацията на емоциите на хората.

 

От друга страна, в резултат на дехидратация се повишава нивото на хормона на стреса - кортизол, който е свързан с редица психични разстройства, включително тревожност.

 

Върху общото състояние на човека влияят редица фактори. Поради тази причина, за поддържането на доброто цялостно здраве на човешкия организъм, освен консумацията на вода, изключително важни са богатата на различни нутриенти диета, добрата физическа активност и ползотворния сън.

 

Източници:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26290294/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21736786/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6147771/