Ползите от консумацията на вода са изтъквани не веднъж от страна на учените. Ново проучване добавя още една към дългия „полезен“ списък. То е проведено от испански изследователи и установява, че когато се пие вода по време на ядене, хората са склонни да хапват повече плодове и зеленчуци
 
Целта е да се проучи връзката между хранителните навици на хората и това, което консумират те – плодове, зеленчуци, млечни продукти, солени и мазни храни, готвени ястия и т. н. 
 
Експертите анализират данни, свързани с хранителните навици на 1 332 души, на възраст между 20 и 79 години. Под внимание се взима всяка подробност – от броя хранения на ден, вида на консумираната храна, до напитките, които участниците пият по време на храненията. 
 
Изследователите достигат до две особено интересни открития – консумацията на подсладени напитки по време на хранене се свързва с редовното похапване на готвени ястия. От друга страна, тези, които пият вода, докато се хранят, изяждат две или повече порции плодове и зеленчуци. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Разбра се, както и самите автори отбелязват, установената връзка може да не е една от причините, но се отнася към желанието на човека да спазва здравословен хранителен режим.
 
Според тях е логично хората, които предпочитат водата пред газираните и подсладените напитки, да са същите, които консумират повече плодове и зеленчуци.