Противно на много разбирания, екип от учени отбелязват, че всекидневният прием на кафе - от 1 до 3 чаши, се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания и опасни сърдечни аритми, както и с по-дълга продължителност на живота.

 

Направеното от излседователите откритите е представено на 71-та годишна научна сесия на Американския колеж по Кардиология. Старши автор на проучването е д-р Питър М. Кистлър, който е професор и ръководител на изследванията относно сърдечните аритмии в болницата "Алфред" и Сърдечния институт "Бейкър" в Мелбърн, Австралия.


 

Много често кафето се свързва с ускоряване на сърдечната честота. Някои хора се притесняват, че неговата консумация може да предизвика или влоши определени сърдечни нарушения.

 

Противно на тези твърдения, получените от изследването данни подкрепят ежедневният прием на кафе, като част от здравословна диета за хора със и без сърдечни заболявания. С тяхна помощ е установено, че консумацията на кафе се свързва с ползи за здравето на сърцето или има неутрален ефект, тоест не причинява вреда за човека.

 

Използвани са данни от UK BioBank.

 

Първоначално изследователите анализират информацията от 382 535 души, които нямат сърдечносъдово заболяване, за да проверят дали консумацията на кафе би могла да предизвика появата на такова.

 

Средната възраст на участниците е 57 години, като половината от тях са жени.

 

В тази група от хора се забелязва, че консумацията на две до три кафета на ден води до 10%-15% по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, проблем със сърдечния ритъм или фаталитет.

 

Рискът от инсулт или фатален изход, който се свързва със сърдечен порок, е най-нисък сред хората, които пият една чаша кафе на ден.

 

Втората група от хора са 34 279 на брой. В началото на изследването всички имат някаква форма на сърдечносъдово нарушение.

 

При тях се отбелязва по-нисък смъртен риск след консумация на 2 до 3 чаши кафе на ден, в сравнение с нито една. Консумацията на кафе не се свързва с по-висок риск от изменения в сърдечния ритъм, включително и предсърдно мъждене.

 

Въпреки че две до три чаши кафе на ден показват най-благоприятните резултати, хората не трябва да увеличават своя прием на кафе, особено ако това провокира в тях чувство на тревожност или дискомфорт.

 

Източници:

medicalxpress.com