Приемът на витамин В3 (никотинамид) може да увеличи способността на имунната система да се бори успешно със сериозни бактериални инфекции със Staphylococcus, като MRSA (златист стафилокок).

Ин виво проучване установи, че профилактичният прием на витамин В3 или лечението с него повишава клирънса на стафилококова инфекция с до 1000 пъти.

Витамин В3 увеличава действието и силата на миелоидната специфична транскрипция в миелоидни клетки и по-специално в неутрофилите, които стимулират имунната система да се пребори с бактериалната инфекция, обяснява изследователският екип.

Неутрофилите се явяват важна част от борбата с инфекции в кръвта. Те са най-многобройните бели кръвни клетки, формиращи важна част от вродения имунитет.

Изследователският екип използва високи дози витамин В3 в изпитанията си. Дозите от витамина са значително по-високи от тези, които се получават при нормален прием с храната. Изследването показва, че витамин В3 може да увеличи антимикробната мощ на имунните клетки, като включва избирателно определени гени.

NEWS_MORE_BOX


Необходими са допълнителни изследвания в тази насока, за да се изяснят точно антимикробните свойства на витамина и да се започне прилагането му с цел стимулиране на имунната система.


Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Clinical Investigation.


 

МRSA или резистентният на метицилин Staphylococcus aureus е вид на бактерията Staphylococcus. Често MRSA е наричан "супермикроб" поради голямата си устойчивост към антибиотици. Познат е още като златист стафилокок.
 
MRSA може да причини инфекции на различни части на тялото, на някои вътрешни органи или важни системи в организма, като костите, ставите, сърдечните клапи, белите дробове, кръвта и кожата.

Инфекциите с MRSA се познават по силната екзема и възпаление на даден участък от кожата. Засегнатата зона може да е зачервена, болезнена, подута и топла при допир. Появата на гной или сълзене на пъпките не е изключено.