Нивата на антиоксиданти, витамин С и бета-каротин са занижени при страдащите от деменция.

Базирайки се на здравните данни на 74 души с деменция и 158 без наличието на когнитивни нарушения, немски учени анализират серумните нива на витамин С, витамин Е, бета-каротин, ликопен и коензим Q10.

Доброволците са на възраст между 65-90 години. Те са подложени на невропсихични тестове, включващи различни отговори на въпроси, свързани с начина им на живот. Взети са кръвни проби и индексът на телесна маса (ИТМ).

Резултатите показват, че концентрацията на витамин С и бета-каротин в кръвта на участниците, диагностицираните с лека деменция, е значително по-ниска в сравнение с контролната група.

Не се наблюдава съществена разлика в двете групи относно нивата на витамин Е, ликопен и коензим Q10.

NEWS_MORE_BOX

 

Увеличаването на консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамин С и бета-каротин, като кайсии, моркови, спанак може да намали риска от деменция, смята изследователският екип.


 

Деменцията представлява неврологично заболяване, отличаващо се с когнитивни нарушения, липса на концентрация, разсеяност и др.

При болестта на Алцхаймер се отчита сериозно влошаване на когнитивните способности. Тя се характеризира с натрупването на амилоид-бета плаки при нервните клетки.


Оксидативният стрес също се смята за една от предполагаемите причини за болестта. Той може да се намали с помощта на антиоксидантите.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Alzheimer's Disease.