Понички, пица, бургери - хората уж на шега приемат, че тези храни са пристрастяващи, но ново проучване от Университета в Йейл показва, че съвсем сериозно въпросните изделия могат да стимулират нашия мозък, както някои упойващи вещества.

 

Констатациите, публикувани в "Клетъчен метаболизъм", обвиняват комбинацията от въглехидрати и мазнини за премахване на "вродените сигнали, които регулират консумацията на храни". Темите на изследването са не само за това, че сме все по-склонни да харчим много пари за висококалорични храни с голямо съдържание на въглехидрати, но дори и само да виждането на снимки с тези закуски задейства нервните връзки в и мозъка и ги определя като повече от любима храна.


 

Подсъзнателното оценяване на хранителния потенциал на определена храна е умение, което организмът ни е развил от времето на предци ни - ловци, отбелязват авторите. В голяма част от човешката история храните с високо съдържание на мазнини и въглехидрати са били рядко срещани. Тези храни се произвеждат през последните 150 години, което не дава достатъчно време на мозъка ни да научи, че са вредни за здравето. Изследването, цитирано от Metro U.K., обяснява тази мозъчна активност като улесняване на „прехода към обичайното реагиране, както се наблюдава при лекарствата за злоупотреба.“

 

NEWS_MORE_BOX

 

Изследователите смятат, че тази невронна реакция причинява някакъв стремеж, който нашата физиология все още не е адаптирала. Те показват, че центърът за възнаграждение на мозъка оценява храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати - т.е. много преработени храни - повече от храни, съдържащи само мазнини или само въглехидрати.

 

Посочват и минали проучвания, които показват, че гризачите, които имат достъп само до мастни или до храни само с високо съдържание на въглехидрати, могат да поддържат обичайното си тегло. Тези, на които са давани храни, които са в комбинация от двете, качват бързо тегло. Това води до извода, че въпросната комбинация пречи за поддържане на здравословно тегло и при хората.