Екип холандски учени публикува наскоро изследване, което разкрива положителното влияние на виното върху белите дробове. При умерена консумация виното може да подобри белодробната функция чрез увеличаване на дихателния обем и понижаване на риска от белодробни обструкции, както и от рак на белите дробове
 
Основно, тези заслуги на виното се преписват на ресвератрола – естествено природно съединение, полифенолен антиоксидант, намиращ се предимно в червените видове. Освен известните му свойства – противовъзпалителни, понижаващи кръвната захар и укрепващи сърдечносъдовата система, през последните години на ресвератрола се преписват и няколко нови качества.
 
Сред тях е и подобряване стойностите на тестостерон, доказано в изследване от януарския брой на реномирания журнал Archives of Pharmacal Research, 2008 г. Сам по себе си, ресверитролът като антиоксидант, повишава продукцията на сперматозоиди, а повишените нива на тестостерон допълнително усилва този ефект. Това означава засилване не само на потентността, но и на плодовитостта.
 
Очевидно е, че ресвератролът е ключова полезна съставка във виното, но той се съдържа предимно в червените вина и много по-ограничено в белите, което е озадачаващо за учените, понеже най-добри резултати в повишаване на белодробната функция се отчита при консумиралите бяло, а не червено вино.
 
Това провокира холандския екип да теоретизира, че ресвератролът може би е само едно от многото химични съединения във виното, които оказват подобен ефект – съдържат се още флавоноли, флаваноли и флаванолни полимери, антициани и танини, киселините бензоена и кафеена и др. Най-подходящ кандидат за загадъчното действие на белите вина спрямо белите дробове вероятно принадлежи на кверцитина, един от флавонолите, който допреди няколко десетилетия се определя само като „растителен пигмент”, участващ във формирането на цвета и вкуса на виното.
NEWS_MORE_BOX
 
Сега обаче за кверцетина е известно, че е и ефективен бронходилатор, който потиска освобождаването на хистамин и други алергични и възпалителни молекули и разширява дихателните пътища.
 
Тези научни факти доказват за пореден път: виното може да е една от най-здравословните напитки, но ако се консумира с мярка. За изследването си, холандският екип разрешава на участниците употребата на не повече от 5-7 чаши вино седмично.