Ресвератролът – съединение, което се намира в тъмните сортове грозде, виното, ядките, може да повиши костната плътност при мъжете, страдащи от метаболитен синдром, сочи ново проучване. То също така цитира ресвератрола като възможно лечение за остеопороза
 
Изследователите от Университетската болница в Орхус, Дания, обясняват, че според откритията съединението стимулира образуването на костни клетки в организма. 
 
За целта на проучването се разглеждат данните на 66 души на средна възраст. Всички са диагностицирани с метаболитен синдром и взимат участие в двойно-сляпо проучване. 
 
След като се оценява костната плътност, както и костната формация и резорбция, на участниците биват предписани 500 мг ресвератрол, 75 мг ресвератрол или плацебо, които се приемат два пъти дневно за период от 16 седмици. 
 
Подобни лабораторни проучвания доказват, че противовъзпалителните свойства на ресвератрола предпазват от загуба на костна плътност
 
Участниците, които приемат по 500 мг ресвератрол два пъти дневно, повишават костната минерална плътност на лумбалните прешлени с 2,6%, в сравнение с мъжете, които приемат плацебо. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Групата приемащи най-висока доза от съединението също така повишава и костната формация с 16%. Метаболитният синдром, който често води до нискостепенно възпаление, причиняващо костна загуба, се свързва с развитието на остеопороза
 
Учените обясняват, че високият прием на ресвератрол само за два месеца води до значителни подобрения в минералната плътност на гръбнака и повишава нивата на маркера на костната формация. 
 
Данните от проучването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.