Отдавна е известно, че червеното вино помага на сърцето. Това обаче може да е вярно, само ако спортувате според испански изследователи. 
 
За целта на проучването експертите разделят 146-те участници в две групи. Едните консумират червено, а другите бяло вино. Те трябва да записват какви количества вино и други алкохолни напитки консумират, какви са навиците им, свързани с физическите упражнения, каква е консумиранат от тях храна, както и медикаментите, които приемат. 
 
Учените измерват нивата на „добрия“ HDL и „лошия“ LDL холестрол в началото на проучването, а след това отново и шест месеца по-късно. 
 
След година консумация на вино в умерени количества, се отчита малък спад в нивата на „лошия“ холестерол, независимо от вида консумирано вино. Като цяло, нивата на „добрия“ холестерол не са засегнати, освен ако участниците не тренират поне два пъти седмично. 
 
В тези случаи се наблюдава понижаване нивата на „лошия“ холестерил. повишаване тези на „добрия“ и понижаване на общия холестерол
NEWS_MORE_BOX
 
 
Учените не са сигурни каква е причината комбинацията от физически упражнения и консумацията на вино да доведат до тези резултати. Те планират провеждането на следващо проучване, което да установи тази връзка.
 
Данните са представени по време на ESC Congress 2014 в Испания.