Редовната консумация на вино подобрява качеството на живот, според проучване.

 
Учени откриват, че в сравнение с въздържателите, хората, които го пият умерено, имат по-добри резултати на индекс, измерващ фактори, като сръчност, емоционалност, мобилност и умствени способности.
 
Проучването на Училището по медицина към Бостънския университет включва 5 404 души на 50-годишна възраст. Учените продължават да проследяват доброволците и след тази възраст. 
 
Проучването показва положителна връзка между редовния, но умерен, прием на алкохол и качеството на живот в средна възраст.
 
 Установява се, че тези, които пият до максимум 14 питиета седмично, не повече от 3 на ден за жените и 4 за мъжете, са с най-високи резултати на проведените лайфстайл тестове.
NEWS_MORE_BOX
 
Промените в качеството на живот след 50-годишна възраст са подобни при всички групи участници, с изключение на хората, ограничили консумацията на алкохол до умерена. Тези групи показват признаци на понижено качество на живот.
 
Все още не са ясни конкретните причини за благоприятния ефект от умерената консумация на алкохол.
 
Когато хората преминат определена възраст, социалните взаимодействия намаляват, което води до по-нисък стимул и по-редки възможности за употреба на алкохол, обяснява Харви Финкел от Бостънския университет.