Ново проучване, направено от финландски учени показва, че редовната консумация на сирене и други млечни продукти, богати на лакто -и бифидобактерии са изключително полезни, тъй като укрепват имунната система.
 

 

Резултатите от проучването публикувани в FEMS Immunology & Medical Microbiology, показват че приема на пробиотични бактерии засилва имунната система в процеса на стареене
 


 

“Приемът на пробиотични бактерии е полезен за имунната система, а именно такива бактерии се съдържат в сиренето“, обясняват авторите на изследването.
 

 

Проучването се базира на данни събрани от доброволци на възраст между 72 и 103 години, като в продължение на един месец, те трябвало ежедневно да консумират по едно парче сирене.

 


Млечните продукти съдържащи живи лакто- и бифидобактерии, стимулират изработването на особени противоракови елементи, които укрепват имунната система и доказано предотвратяват развитието на раковите клетки.

 


Млечните продукти запазват хранителните и биологичните свойства на самото мляко: високо съдържание на пълноценни белтъчини и мазнини, витаминен минерален състав и добро усвояване. Именно заради тези техни качества специалистите ги смятат в известна степен и за диетични.

 


Резултатите показват, че честата консумация на сирене стимулира имунната им система и може да помогне за подобряването на реакциите на имунната система при възрастните, която до голяма степен се влияе от външни фактори.