Робърт Лустиг, професор по ендокринология от University of California, споделя медицинските си познания и опит в областта на захарния метаболизъм.
 
Необходимия дневен прием на захар за човешкото тяло е между 5% и 10% от дневния калориен прием, според препоръките на Световната здравна организация. При оптимален енергиен прием от 2000-2500 калории, това представлява не повече от 25 грама захар за жени или 37 грама за мъже. Какво се случва, когато приемаме повече от това количество захар? 
 
Бялата, кристална захар, която се добавя в напитки и ястия, е съставена от дизахарида захароза, който се разгражда в човешкото тяло до фруктоза и глюкоза
 
Захарта се абсорбира от чревния епител и преминава през циркулацията на портната вена директно към черния дроб. Той е единственият орган, който може да метаболизира молекулата фруктоза. При завишен прием на захар, органа не смогва да обработи големите количества постъпваща фруктоза и няма друг избор, освен да превърне излишъка от фруктоза в мазнинни отлагания по черния дроб.
 
Според съвременните медицински статистики, при надвишаването на определени количества чернодробни мазнинни отлагания (5-10% от общото тегло на органа) настъпва състоянието хепатична стеатоза – „затлъстял” черен дроб, което най-честото нарушение, водещо до отключване на инсулиновата резистентност.
 
NEWS_MORE_BOX
 
При инсулиновата резистентност клетките загубват способността си да реагират нормално на хормона инсулин – пептиден хормон, който регулира метаболизма на протеини, мазнини и въглехидрати и по-този начин е отговорен за енерийните нива на организма. 
 
Резистентността е опасно състояние и с времето се превръща в причинител на сърдечносъдови заболявания, хипертония, метаболитен синдром, диабет, деменция и ракови заболявания
 
Около 40% от населението на земята с нормално тегло страда от поне едно от тези метаболитни нарушения. Около 80% от хората с надномено тегло също страдат от тях. Простата математика показва, как затлъстяването увеличава вероятността от развитие на метаболитни нарушения поне 2 пъти.
 
За допълнителна информация предгледайте следното видео: