Цвеклото има богат хранителен профил. Съдържа витамин С, фолат, витамин В6, магнезий, калий, фосфор, манган, желязо, фибри и други хранителни вещества.


Консумирането на цвекло може значително да подобри сърдечносъдовото здраве. Проучвания показват, че зеленчукът също подпомага понижаване на кръвното налягане. Ефектът е по-голям за систолното кръвно налягане, отколкото за диастоличното, но за целта цвеклото трябва да бъде в сурово състояние. Това се дължи на високата концентрация на нитрати в цвеклото, които в тялото се превръщат в азотен оксид, молекула, която разширява кръвоносните съдове и води до спад на кръвното налягане. Цвеклото обаче има временен ефект върху кръвното налягане, а за дългосрочен ефект е необходима редовна консумация.

 


Нитратите в цвеклото подобряват също когнитивните функции, тъй като разширяват кръвоносните съдове и увеличават притока на кръв към мозъка. В допълнение, зеленчукът подобрява мозъчните функции и намалява риска от деменция.


Диетичните фибри в зеленчука пък подобряват храносмилането. Това може да спомогне за предотвратяване на констипация (запек), възпалителни заболявания на червата и дивертикулит. Фибрите също са свързани и с намален риск от хронични заболявания като рак на дебелото черво. Редовното консумиране на цвекло може да възпрепятства и други видове рак, включително този на панкреаса, простата и гърдата.


Честото хапване на цвекло може да предотврати анемия. Това се дължи на високото съдържание на желязо, който е основен компонент на червените кръвни клетки.


Зеленчукът може да се приема и под формата на сок, а приемането му повишава енергийните нива, тъй като се увеличава притокът на кръв и кислород към мускулите. В проучване от 2018 г. се установява, че колоездачите, които приемали 100 мг концентрат от цвекло всеки ден в продължение на седмица, били с по-голяма енергия и изпълнявали упражненията с по-висока ефективност.


Ползите от приемането на сок от цвекло не свършват дотук. Той може да се приема за изчистване на черния дроб от токсини. Сокът от цвекло помага в процеса на детоксикация, тъй като съдържа бетаин, вещество, което помага за предотвратяване, но и за намаляване на мастните отлагания в черния дроб.