Предимството на цитрусовите плодове е, че съдържат няколко различни антиоксиданта, които могат да помогнат за редица проблеми, свързани със здравето – от сърдечносъдови заболявания и рак до увреждания на кожата, вследствие на слънчевите лъчи. 
 
Различните видове цитрусови плодове имат подобни хранителни вещества в различни количества. В допълнение към фибрите и витамин C, тези плодове набавят на организма калций, калий, фолиева киселина и витамин А
 
Количеството от един малък портокал, половин грейпфрут или голяма мандарина е около 100 г. За да си осигурим същото количество хранителни вещества от лимоните, трябва да консумираме два малки. 
 
Порцията от 100 г портокал, грейпфрут или мандарини съдържа около 32 – 53 калории, около 8 – 13 г въглехидрати и приблизително 7 – 11 г захар. Портокалите и грейпфрутът имат нисък гликемичен индекс, което означава, че захарта, която съдържат, не води до голям скок в нивата на кръвната захар
 
Консумацията на цитрусов плод е сигурен начин да си набавим диетични фибри, въпреки че портокалът съдържа два пъти повече, в сравнение с грейпфрута. Около 60 – 70% от общото количество фибри в портокала или грейпфрута са от разтворимия вид. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Те намаляват нивата на холестерола в кръвта и предпазват от „скокове“ в тези на кръвната захар. Останалата част са неразтворими фибри, които спомагат храносмилането и предотвратяват запека
 
Витамин C помага за произвеждането на колаген, който е ценен за структурата и еластичността на кожата и сухожилията. Той също така е и антиоксидант и като такъв неутрализира вредното действие на свободните радикали, преди те да са увредили здравите клетки. Витамин C предотвратява възпаленията, които могат да доведат до хронични заболявания. 
 
От един малък портокал може да си набавим 53 мг витамин C, от половин грейпфрут – 34 мг и 27 мг от една голяма мандарина.