Целината е популярна съставка в много ястия и салати. Тя съдържа редица хранителни вещества като витамини и минерали, които носят ползи за здравето. Сокът от целина пък има успокояващ ефект върху цялото тяло.


Целината е противовъзпалителна храна

Когато възпалителните процеси в организма станат хронични, може да се развият заболявания, включително автоимунни заболявания, дихателни аномалии и стомашно-чревни инфекции. Благодарение на антиоксидантите, намиращи се в целината, се намаляват възпаленията в тялото. Тя съдържа също флавоноиди и полифеноли, които предотвратяват възпалителните процеси и облекчават чернодробни проблеми и кожни заболявания.


 

Целината подобрява храносмилането и изчиства токсините

Целината съдържа полизахариди, подпомагащи храносмилането. Те представляват антиоксиданти, базирани на пектин, предлагащи противовъзпалителни ползи. Твърди се, че екстрактът от целина е полезен за предотвратяване на стомашна язва. Консумацията на този зеленчук помага също за изчистване на инфекции на жлъчния мехур, бъбреците и панкреаса.

 

Целината притежава диетични свойства

Зеленчукът е с ниско съдържание на калории и е идеален за хората, които са на диета. Целината е богата на важни витамини и минерали и е чудесна добавка към салати, супи, ястия и бульони. Включването ѝ към хранителната диета, позволява да се ускори процесът на отслабване. Може дори да се добави към сутрешно витаминозно смути за набавяне на полезни хранителни вещества.

 

Целината намалява холестерола и регулира кръвното

Едно от най-добрите свойства на целина е, че има естествени способности да намалява лошия холестерол. Причината е, че съдържа съединението 3-n-бутилфталид, което притежава липидо-редуциращо действие. От друга страна, екстрактът от семена от целина регулира кръвното налягане, а оттам се подобрява и кръвообращението. Това пък води до добро състояние на сърцето и се намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания.

 

Повишава имунитета

Целината е изключително богата на витамини, сред които е и витамин С, повишаващ имунната система. Благодарение на него, целината е ефективна за здрав имунитет, борещ се с инфекциите и вирусите. Редовната консумация на целина може да предпази тялото и от обикновена настинка.

 

Бори се с рака

Целината притежава полиацетилени, които имат потенциала да убиват раковите клетки. Зеленчукът оказва положително влияние на клетъчно ниво, като подкрепя имунитета, за да се бори с инфекциите. Целината притежава противоракови и противовъзпалителни свойства, които възпрепятстват особено развитието на рак на гърдата.