Екип от холандски учени е установил, че редовното консумиране на листни зеленчуци, съдържащи флавоноида апигенин, каквито са например магданозът и целината, може значително да намали риска от левкемия.


Експертите, са открили, че някои от флавоноидите, които са с най-високо съдържание в плодовете и зеленчуците, могат да забавят или дори да блокират развитието на два вида ракови клетки, пише Ройтерс.


Авторите на проучването,  публикувано в Cell Death and Disease, са на мнение, че апигенина ще може да се използва като средство за успешна превенция на левкемия.


Майкъл Пепеленбош от университета в Грьонинген, който е ръководител на проучването, предупреждава, че  веществото проявява устойчивост при химиотерапия.


 

Апигенинът може да попречи на стандартното лечение на хора, за които вече е било установено, че са болни от левкемия и са започнали конвенционална терапия.

 

„Апигенинът може да е полезен за предотвратяване на левкемия, но не трябва да се приема едновременно с химиотерапията при вече установени заболявания, тъй като може да възпре положителния ефект от лечението“, заявява Пепеленбош.