Консумацията на големи количества фруктоза е свързано с по-висок риск от неалкохолно мастно чернодробно заболяване - чернодробна стеатоза. По-конкретно, това се отнася до употребата в храненето на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Констатацията е на изследователи от университета Чарлз Р. Дрю във Вашингтон, САЩ, които представят данните на годишната среща1 на Ендокриното дружество2 в Атланта, Джорджия, САЩ.


Неалкохолната мастна чернодробна болест се развива, когато в черния дроб се натрупва излишък от мазнини. В резултат се получава "омазняване" на органа, познато като стеатоза. Към момента се смята, че 24% от населението на САЩ страда от заболяването.3


Рискови фактори за болестта са увеличена обиколка на талията, висок индекс на телесна маса (ИТМ), ниски нива на HDL холестерол, хипертония, диабет тип 2, напреднала възраст. В научните среди не за първи път се споменава за вредите от високата консумация захароза (сукроза) или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и повишения риск от неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ - NAFLD).


Изследвания досега показват, че болестта е най-разпространена при хората с испански произход, тоест наблюдават се различия в риска при отделните етнически групи, чиито причини все още не са изяснени.


Фруктозата е естествена захар, която се намира в плодовете, някои зеленчуци и меда. Сред храните се среща най-често заради добавянето на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Прилага се най-вече в газираните напитки и бонбоните, но се среща и в други продукти като тестени и зърнени храни, подсладители, подправки и сосове, има го в плодовете и продуктите от плодове. 


В анализа са разгледани данните на близо 3300 души, участвали в Национално проучване за преглед на здравето и храненето (NHANES) 2017-2018, което включва информация за консумацията на фруктоза, етническа принадлежност, демографски фактори и честота на неалкохолна мастна чернодробна болест. Анализът показал, че при 35,5% от включените има висока консумация на фруктоза, а при 31,3% тя е умерена, което означава, че над две трети от населението е застрашено от риск да развие заболяването. При въпросната етническа група мексикански американци 70% от тези с висока коснумацията на фруктоза са с НАМЧБ и 52% от тези с ниска консумация. Независимо от етническата принадлежност при хората с висока консумация на фруктоза този риск е повишен. 


Как царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза може да доведе до НАМЧБ? Това може да се случи по няколко механизма, според д-р Теодор Фридмат от университета Чарлз Дрю, един от изследователите. Възможно е да увеличи образуваните от черния дроб мазнини, да повиши възпалението в органа, което да повлияе начина на метаболизиране на глюкозата от него. Консумацията му е свързана и с нарастване на мазнините в корема, което също е свързано с този риск. 


Според експерти царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза вероятно отключва редица възпалителни пътища, получили се заради промените в състава на микробиома и отслабване на целостта на чревната бариера. Последното може да позволи на микроби и токсини да достигнат до кръвообращението и конкретно до порталната вена, като водят до повишено отлагане на мазнини в черния дроб чрез неадекватен метаболизъм в хепатоцитите – главните функционални чернодробни клетки. Това може да доведе до развитие на НАМЧБ и дори на по-опасния неалкохолен стеатохепатит

 

Референции:
1. (OR10) Fructose Consumption and NAFLD in US Adult Population of NHANES 17-18 - https://endo2022.endocrine.org/Program/Oral-Sessions

2. https://www.endocrine.org/
3. https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/nafld-nash/definition-facts#:~:text=Nonalcoholic%20fatty%20liver%20disease%20(NAFLD)%20is%20a%20condition%20in%20which,called%20alcohol%2Dassociated%20liver%20disease.
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5893377/
5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/high-fructose-corn-syrup-intake-linked-to-liver-disease#Underlying-mechanisms