През зимата, когато консумираме по-тежка храна, богата на мазнини и въглехидрати, се нуждаем още повече от антиоксиданти. Те са ни необходими, веднъж, за да ни избавят от вредните съединения, получили се с приема и усвояването на тази храна, втори път, за да подкрепим организма в борбата му срещи обичайните вирусни и бактериални инфекции, с които се сблъскваме през сезона и не на последно място, да му помогнем да се справи с наличните и нововъзникнали възпалителни процеси.


Антиоксидантите са субстанции, които предотвратяват клетъчното увреждане заради дейността на свободните радикали. Последните са причина за оксидативния стрес, който увеличава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, рак, диабет и други неприятни хронични състояния.


В различните храни можем да намерим антиоксиданти с различни действия и ползи за здравето. Общата им функция обаче укрепва него като цяло.Шоколадът, например, не се смята за полезна храна. Стига обаче да знаем какъв шоколад да ядем, можем да причислим и какаовото изкушение към тази група. И това с пълна сила се отнася, разбира се, за черния шоколад. Ясно е, че колкото по-високо е съдържанието на какао в него, толкова повече шоколадът е богат на антиоксиданти. Какаовите, конкретно, помагат за редуцирането на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. 


Често споменаваме тези дребнички тъмни плодове – боровинките, когато се грижим за здравето. Те са  изключително богат източник на антиоксиданти. Трудно е да си ги осигурим пресни, но съвремието ни предлага начин да ги консумираме редовно в суров вид.


Не бива да пропускаме в тази група и ягодите, независимо дали са горски или градински. Те са богати на витамин С и антиоксиданти. Силният им антиоксидант са антоцианините, на които се дължи специфичния ярък цвят на плодовете. Антоцианините са полезни с ефекта си за сърдечносъдовото здраве. Смята се, че те влияят благоприятно и върху нивото на лошия холестерол.


В епохата на сандвича забравихме варивата – боб, леща, грах и други, познати още като бобови култури, а те несъмнено дават едно от най-здравословните решения да поддържаме перисталтиката си в тонус и здравето на червата, освен че антиоксидантите им достигат до всяка част на организма ни. 


Както и варивата, така и цвеклото осигурява полезни фибри, също и калий, фолиева киселина, желязо и специфични антиоксиданти. Беталените са тези антиоксиданти, които дават характерния цвят на цвеклото. Полезни са с противовъзпалителното си действие. Има данни, че понижават риска от развитието на рак на дебелото черво и храносмилателния тракт. 


Спанакът е сред храните, които можем да консумираме целогодишно, благодарение на фризерите. Въпреки че при замразяването също се губят ценни хранителни вещества, все пак остават и немалко от които да се възползва здравето. Нискокалоричният спанак е източник на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които се грижат за отличното ни зрение и ни предпазват от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.