Обвивката често се изхвърля поради предпочитание или в опит да се намали излагането на пестициди. Въпреки това отстраняването на обвивката може да доведе до премахването на някои хранителни вещества в плода или зеленчука.


Количеството на хранителните вещества варира според вида плод и зеленчук. Най-общо може да се каже обаче, че небелените продукти съдържат по-големи количества витамини и минерали, в сравнение с белените. Например обвивката на суровата ябълка съдържа до 332% повече витамин К, 142% повече витамин А, 115% повече витамин С, 20% повече калций и до 19% повече калий от белената. По същия начин вареният картоф с обелката съдържа до 175% повече витамин С, 115% повече калий, 111% повече фолиева киселина и 110% повече магнезий и фосфор, отколкото беления.


Обелката на продуктите съдържа също значително повече фибри. Например до 31% от общото количество фибри в зеленчука могат да бъдат намерени в обвивката. Тя също дава чувство за пълнота за по-дълго време и може да намали глада, както и да бъде ефективна за намаляване на апетита. Това до голяма степен се дължи на високото ѝ съдържание на фибри.Обвивката също може да помогне за предотвратяване на някои заболявания. Плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти, които са полезни съединения, намаляващи риска от развитие на болести. Изследователите смятат, че антиоксидантите могат да намалят вероятността от сърдечни заболявания и някои видове рак. Нивата на антиоксидантите могат да са с до 328 пъти по-високи в плодовите кори, отколкото в същинската част. Някои антиоксиданти също са свързани с по-малък риск от неврологични заболявания като болестта на Алцхаймер. В проучване се показва, че отстраняването на обелката от праскова, води до 13-48% намаление на антиоксидантите.


Сред обвивките, които могат да се консумират, са тези на ябълката, кайсията, моркова, краставицата, картофа, патладжана, кивито, прасковата, крушата, сливата, тиквичката и много други.


От друга страна, обелките могат да съдържат пестициди. Измиването е добър начин за премахване на пестицидите, които са прикрепени свободно към повърхността на кората. Въпреки това обелването на плодовете и зеленчуците е най-добър и сигурен начин за отстраняването на пестицидите.