Науката за пореден път доказа, че в природата нищо не се губи. Ново проучване показва, че пикантните храни активират същите центрове в мозъка, както солените храни. Така при нужда от намаляване приема на сол лесно можем да заблудим мозъка и, хапвайки пикантни храни,  да намалим апетита си за солени гозби.

 

Това откритие дава възможност на хората с високо кръвно налягане много лесно да заменят противопоказните им солени храни с пикантни такива, без да оставят незадоволени вкусовите си възприятия.


 

Според стандартите на Световната здравна организация модерният човек консумира с около 30% повече сол от количеството, определяно като безопасно за сърцето и кръвоносните съдове. Прекаленият прием на натрий с готварската сол е ключов провокиращ фактор за развитие не само на сърдечносъдови заболявания, но и на други хронични здравословни проблеми като затлъстяване и диабет.

 

Днес обаче, успоредно с нарастващото разпространение на този тип заболявания, е налице и надежда, че профилактирането им може да стане много по-успешно.

 

Апетитът за солени ястия се регулира от серия неврологични процеси, които учените продължават да изясняват. Досегашните данни обаче сочат, че част от тези процеси се потискат при консумация на пикантни храни. По този начин се потиска апетитът за солено, а тази особеност може да се ползва като ефективно кулинарно средство за превенция на хипертонията и другите хронични заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проучванията показват, че в умерени дози алкалоидът капсаицин, придаващ характерния аромат и вкус на пикантните храни, инервира и рецепторите, възприемащи соления вкус на храната. Тази особеност е доказана с проучване, обхващащо 600 души с различни предпочитания към солено и пикантно. Установено е, че любителите на пикантни храни много рядко злоупотребяват със солта, за разлика от хората, които не обичат пикантния вкус.

 

Учените обясняват тази закономерност с факта, че първата група хора имат притъпен апетит към сол, именно вследствие приема на пикантни храни. Точно тази особеност се посочва и като причина тази група хора да имат кръвно налягане средно с 10 mmHg по-ниско от това на любителите на солените гозби.

 

Заключението на учените е, че приемът на пикантни храни може да се препоръчва като алтернатива на солените при хора с проблемно кръвно налягане, както и при предразположените към хипертония.