Храните, които са с богато съдържание на трансмазнини, вредят не само на талията, но могат да имат и негативни ефекти върху мозъка, сочат данните на ново проучване. То установява, че хората, които са в най-работоспособната си възраст, са предразположени в по-голяма степен към проблеми с паметта, когато консумират вредните трансмазнини. Те могат да се намерят основно в т. нар. „джънк фуд“ храни.
 
Предишни проучвания свързват тези мазнини със затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания. Има дори и данни, според които те допринасят за агресивното поведение. 
 
Настоящото проучване, което свързва консумацията на трансмазнини и влошената памет, е ново, а резултатите му са представени по време на научните сесии на Американската асоциация за сърдечни заболявания.
 
По думите на автора на проучването – Алексис Бю, всеки грам от нездравословните мазнини на ден се свързва с 0,76 думи, които не можем да си спомним. Това означава, че хората, които консумират високо количество трансмазнини, може да си спомнят 11 думи по-малко, в сравнение с тези, които не консумират големи количества от тези мазнини
 
По време на проучването изследователите правят точно това – анализират връзката между консумацията на трансмазнини и способността на участниците да си спомнят определен брой думи. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
За целта на проучването участие взимат 1018 души. 694 от тях са мъже. Възрастта им е 20 години и повече, а жените, включени в него, са в периода след менопаузата, без анамнеза на коронарна или артериална болест. 
 
На база на резултатите от проучването, изследователите смятат, че трансмазнините допринасят за оксидативния стрес, който води до увреждания на клетките. Изводът е, че те могат да увредят паметта при младите хора.