Агенция по храните и лекарства в САЩ обяви, че трансмазнините, които могат да се намерят в редица хранителни продукти, не са безопасни за здравето. Това може да доведе до забрана на използването на хидрогенирани мазнини при приготвянето на храни.
 
Решението подлежи на 60-дневни публични коментари. Сърдечносъдовите заболявания са сериозен проблем в глобален мащаб – те са водеща причина за заболеваемост и смъртност, а храните, съдържащи вредни мазнини, са сред основните фактори, които допринасят за развитието на тези заболявания. 
 
Проблемът е изключително актуален и за България. Според данните в страната ни на всеки трима души двама стигат до летален изход, вследствие на сърдечносъдови заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.
 
От 2006 г. Администрацията започва да изисква компаниите да посочват в съдържанието на хранителните продукти наличието на трансмазнини. Това кара много от производителите да преустановят тяхната употреба. Вече на много места в САЩ има забрана за използване на трансмазнини в ресторантите.