Трансмазнините са вид ненаситени мастни киселини, които се образуват когато ненаситени мазнини (като тези в растителните масла) се преработват за да добият физичните свойства на наситените мазнини (като маслото).
 
Най-разпространеният хранителен продукт, съдържащ трансмазнини е маргарина – растително масло, подложено нахидрогенизиране. Трансмазнините се намират и в много други храни, най-вече – предлаганите в заведенията за бързо хранене.
 
Трансмазнините са известни с увреждащите си ефекти за здравето, най-вече за сърдечносъдовото и мозъчното здраве.
 
Количеството трансмазнини, поглъщано от съвременния човек е невероятно голямо. Маргарините, съдържащи 15-20% трансмазнини се използват все по-често за приготвянето на почти всички купежки сладки и десерти, пастички, вафли, тесто (за печене на бискитки или пици), замрезени пици, крекери, чипсове и много други. Като се има предвид, че естествената концентрация на трансмазнини в храните е между 2% и 5%, тази тенденция е силно обезпокояваща.
 
Много от расторантите за бързо хранене също използват трансмазнини, особено за пържене, понеже са евтини, по-устойчиви на развала и по-лесни за съхранение.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Тези факти обаче не правят наситените мазнини по-полезни. В изследване публикувано на 5 юли 2016 в световно уважавания журнал JAMA Internal Medicine, учени твърдят, че замяната на наситените мазнини с ненаситени в ежедневното хранене може да донесе големи здравословни ползи.
 
Според харвардските учени, е необходима постепенната замяната на масло, свинска маз, сланина и някои мазни меса със зехтин, соево и рапично олио.
 
Самото изследване се базира на данните, събрани при проучването на над 126 хиляди души. Учените от харвард определили, че предложената от тях промяна е способна да понижи значително риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, невродегенеративни и дихателни болести.
 
Само 2% увеличаване в приема на трансмазнини, изчислили учените, увеличава риска от гореизброените заболявания и преждевременна смърт с 16%. Промяната на хранителните навици към употребата предимно на полиненаситени и мононенаситени мазнини (омега-6 и омега-3) се свързва с 11%-19% понижение на същите рискове, смятат учените.