Колко консервирани храни консумирате? Ново проучване, проведено в сътрудничество между шест здравни неправителствени организации сочи, че материалите, от които са направени консервите може да са силно токсични
 
Производителите често не съобщават целия състав на консервата, което може да говори именно за използването на токсични материали. При изследвания е открит особено проблематичен химикал – бисфенол А.
 
Какво е бисфенол А
 
Бисфенол А е опасен промишлен химикал. Преди няколко години бе въведена забраната за използването му в производството на бебешки шишета и други продукти за деца. 
 
Химикалът може да се прехвърли от самата консерва върху храната и така да бъде погълнат от човека.
 
Има категорични доказателства, че бисфенолът може да повлияе сериозно на здравословното състояние на хората, а дълготрайният прием да доведе до проблеми в детското развитие, диабет, онкологични заболявания, еректилна дисфункция и много други заболявания. 
 
В новото проучване са изследвани почти 200 консервирани храни в САЩ – различни видове храна, различни търговци и призводители. Бисфенол А има в почти всички изследвани храни и консерви.

Още лоши новини

За съжаление, тестовете извеждат още по-тревожни констатации. В консервите, в които не е открито наличието на бисфенол А, са намерени други опасни химикали
NEWS_MORE_BOX
 
 
Става дума за акрилни смоли, които съдържат стирен – химикал, който се свързва с развитието на рак и поливинилхлорид (PVC) – друг канцерогенен химикал.

Да направим безопасен избор

Специалистите съветват да се информираме добре, преди да направим своя избор.
 
И при най-малкото съмнение в състава на опаковката или храната, която закупуваме, е добре просто да я избегнем. 
 
Във всички случаи, прясната храна е най-добрият заместител на консервираните и обработени храни.