Изследване, проведено във Финландия, показва, че тийнейджърките, пушещи по 10 или повече цигари на ден, са по-застрашени от натрупване на килограми, особено в областта на корема. Техните талии били с около 3,5 см по-широки от онези на момичетата, които не са пушили като по-млади.

 

При мъжете обаче тютюнопушенето не предсказвало със сигурност проблеми с теглото, уточняват учените.


 

На изследователите е известно, че съществува връзка между теглото и пушенето при жените, казва водещият автор Суома Саарни от Службата по обществено здравеопазване в Хелзинки. Не е ясно обаче защо при тях я има, а при мъжете – не, добавя тя.

 

Финландското изследване е проследило близнаци, родени между 1975 и 1979 година, с помощта на въпросници, изпратени по пощата малко след техния 16-и рожден ден. Впоследствие били събрани данни за всичките 2278 жени и 2018 мъже, когато близнаците били на възраст между 20 и 30 години.

 

Учените изследвали близнаци, за да могат да вземат под внимание фамилните или генетични фактори, влияещи върху тютюнопушенето и пълнеенето, обяснява Саарни. Половината участници никога не били пушили, а 12% били бивши пушачи през годините на пубертета. Около 15,5% от мъжете и 9,4% от жените пушели минимум по 10 цигари на ден.

 

По времето, когато участниците навършвали 20 години, проблемите с теглото ставали очевидни. До 24-годишна възраст приблизително 24% от мъжете и 11% от жените били с наднормено тегло. При мъжете не се наблюдавала закономерност, но младите жени, които пушели над 10 цигари на ден, имали 2,32 пъти по-голям риск от свръхтегло в сравнение с непушачките.

 

Тази разлика би могла да е биологична или културна, смятат авторите. В биологичен план тютюнът и половите хормони може да взаимодействат различно при момичетата и момчетата по начини, които въздействат върху апетита и разпределението на телесните мазнини.

 

Шери Пагото, асистент по клинична психология от Масачузетския университет в САЩ, изказва предположението, че жените по-често пушат, за да контролират теглото си, особено през пубертета. Специалистите напомнят, че когато хората откажат цигарите, една от причините за напълняването им е, че увеличават консумацията на храна. Те започват да заместват цигарите със сладкиши.

 

Според друго проучване, публикувано на страниците на Medical News Today, се съобщава, че младежите, които започват да пушат преди 17-годишна възраст, увеличават риска от развитие на множествена склероза (МС). В изследването са били включени общо 30 000 лица, 87 от които с МС.

 

Пациентите с МС са били разделени на три групи: непушачи, рано пропушили (преди 17-ата си година) и късно пропушили (лица, запалили първата си цигара на и над 17-годишна възраст). В сравнителния анализ, уеднаквен по възраст, пол и раса, са участвали 435 лица без МС. Било е установено, че рано пропушилите са 2,7 пъти по-склонни да развият МС в сравнение с непушачите. При по-късно пропушилите не е била открита подобна зависимост. Според резултатите от изследването 32% от пациентите с МС са пропушили рано, спрямо 19% от лицата без МС.

 

Д-р Джоузеф Фликенщейн от университетската болница Johns Hopkins в Балтимор обяснява, че екологичните фактори играят изключително важна роля в развитието на множествената склероза. Според него тютюнопушенето като отключващ фактор на заболяването трябва да се избягва.