Семките на тиквата са ценна храна, която е добре да бъде редовно консумирана. С тиквените семки успешно бихме могли да поддържаме потребностите си от някои хранителни вещества и съответно здравословното си състояние.
 
В количеството от една чаша тиквени семки могат да се открият 285 калории, 11,87 г протеин, 12,42 г мазнини и 11,8 г диетични фибри
 
Макар растителните протеини да се различават от животинските, те са също толкова важни за здравето. Такива са и фибрите. Съдържанието на мазнини в семките може да изглежда високо, но те са здравословни - каквито повечето хора не си набавят достатъчно. 
 
В една чаша тиксвени семки също така се съдържат и 168 мг магнезий. Това е повече от половината от препоръчителното дневно количество, което е около 310 мг. 
 
Този елемент е необходим на организма за редица важни функции, включително регулиране функцията на мускулите и нервите, нивата на кръвната захар и кръвното налягане. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Калият е друг много важен елемент, който се намира в изобилие в тиквените семки. Една чаша от тези ядки съдържа 588 мг от него. Калият е необходим за съкращаването на мускулите, за баланса на минералите и поддържане на нивата на кръвното налягане. Помага също така и за намаляване на риска от повторна появата на камъни в бъбреците и загуба на костна плътност с напредване на възрастта. 
 
Цинкът е важен минерал, който има значителна роля по отношение на функцията на имунитета. Препоръчителното дневно количество е около 8 мг, а в количеството от една чаша тиквени семки се съдържат близо 7 мг.