Тиквените семки съдържат магнезий и калий, които поддържат оптимални нива на кръвното налягане. Дефицитът на минералите дори е свързан със сърдечносъдови заболявания. Затова редовното консумиране на тиквени семки, осигурява тези два жизнено важни минерала. Те са необходими и за поддържане здравето на кръвоносните съдове. В допълнение, семената насърчават производството на азотен оксид, който позволява на кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат. Тиквените семки съдържат също омега-3 мастни киселини, които нормализират нивата на холестерола.

 

Тъй като семената са богати на магнезий и аминокиселината триптофан, се стимулира серотонин, който се превръща в мелатонин – хормонът на съня. Така се предизвиква състояние на отпускане и релаксация на тялото. Затова се препоръчва ежедневното консумиране на тиквените семки и най-вече вечер преди лягане, за да се насърчи сънят.Тиквените семки съдържат също цинк, ключов минерал за репродуктивното здраве на мъжете. Цинкът повишава нивата на тестостерон и има защитен ефект върху семенната течност, тъй като излишното окисление е основен причинител на безплодието.


Благодарение на наличието на цинк, тиквените семки стимулират имунната система и правят организма по-устойчив на заболявания. Цинкът също предотвратява разпространението на инфекции. Дефицитът на минерала е свързан с повишени настинки, хронична умора, депресия, акне по лицето и др.

 

Тиквените семки имат също противовъзпалителни свойства. В допълнение, те са богати на антиоксиданти, включително каротеноиди и витамин Е. Освен че намаляват възпалителните процеси, антиоксидантите в тиквеното семе предотвратяват хроничните заболявания. В резултат те се считат за ефективни в облекчаване на болките в ставите.


Тиквените семки съдържат и фибри, които подобряват храносмилането, засищат организма и не позволяват покачване на килограмите. Това оказва влияние също върху здравето на сърцето, но и се регулират нивата на кръвната захар.


Консумирането на семките от тиква също е свързано с намален риск от някои видове рак. Честото им приемане водят до по-малка вероятност от получаване рак на стомаха, гърдата, белия дроб, простата и дебелото черво.