Когато страдаш от диабет, е необходимо постоянно да контролираш стойностите на кръвната си захар, в противен случай заболяването се влошава и това носи редица други нови здравословни проблеми. Усложненията на диабета водят до сърдечносъдово заболяване, увреждане на нервната система, сериозни проблеми със зрението и бъбреците, предразположеност към постоянни кожни инфекции. 


Не е лесно да се организира правилно менюто на диабетика и още повече да се поддържа богатство на трапезата, с малко или много средства. 
При всички случаи зеленчуците са подходяща храна и когато се консумират в сезона им, доставяме на организма си не само „гориво“, „тухлички“, но и специфични полезни нутриенти.


Сега е сезонът на тиквата. Подходяща храна ли е тя за диабетика? Със сигурност, да. Защото първо, е нискокалорична – 42 ккал на 100 г сготвена тиква; второ, има ниско съдържание на захар и въглехидрати и в същото време, трето – е идеален източник на бета-каротин, популярен и като провитамин А (осигурява около 230% от препоръчителната му дневна доза!).
Тиквата също така съдържа витамин С, калций, желязо и ценните за нас фибри


 

Ако задълбаем малко повече...

Гликемичният товар е система за класифициране на храните според съдържанието им на въглехидрати. Тази система показва не само количеството въглехидрати на порция от дадена храна, но и какво влияние оказва тя върху стойностите на кръвната захар след консумацията ѝ. Храни с гликемичен товар (GL) по-нисък от 10 имат минимално въздействие върху кръвната захар. 


У нас е по-познато понятието гликемичен индекс. Стойностите на тази скала (0 - 100) ни показват какво е времето, за което въглехидратите се усвояват от организма и бързината на покачване на кръвната захар, след консумацията на храната. За диабетиците подходящи храни са храните са с ниска стойност на гликемичния индекс. Това означава, че въглехидратите се разграждат бавно и се излъчва малко количество захар в кръвта за продължителен период от време. Храните с висок гликемичен индекс – това са най-вече богатите на захар и бяло брашно продукти, причиняват рязко покачване на кръвната захар.


Гликемичният индекс обаче не е така информативен колкото гликемичния товар, защото не дава информация за количеството на въглехидратите. Тиквата например е с висок гликемичен индекс – 75, но с нисък гликемичен товар – 3. Което означава, че, ако си хапнем бавно и с удоволствие порция тиква, това няма да се отрази кой знае колко на стойностите ни на кръвна захар. Но, ако прекалим с количеството, това със сигурност ще се случи. Както с всички останали съдържащи въглехидрати храни – ключът за контрола на кръвната захар е в количеството, което се консумира.

 

И не е само това!

Любопитното относно ефекта на тиквата от консумацията ѝ при диабет е, че нейни съставки вероятно допринасят за намаляване на нуждата от инсулин, тъй като се повишава неговият синтез по естествен път. При друго изследване, се намира, че тригонелинът и никотиновата киселина в тиквата (вероятно те) благоприятстват понижаването на кръвната захар и имат противодиабетен ефект. При трето изследване пък се открива, че полизахаридите в тиквата и съединението пуерарин, извлечено от растението Pueraria mirifica, което се използва в традиционната тайландска медицина, помагат за подобряване контрола на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Тези изследвания обаче са на предклинично ниво и все пак на тях не може да се залага все още много по отношение на човешкото здраве. 

 

Как да хапваме тиква при диабет?

Традиционно българите консумираме тиквата печена, варена във вода или мляко, правим тиквеник... Тоест в повечето случая я поднасяме с високо съдържание на захар или рафинирано брашно, което е твърде неподходящо за човек с диабет.


Печената или варена тиква без захар е подходящият вариант за консумация в този случай. Би могъл да се направи и тиквеник при условие, че не се добавя захар, корите не са много и са приготвени от пълнозърнесто брашно. Вариант са и супите с тиква. Биха могли да се намерят и подходящи рецепти за пай с тиква – съставките им може да включват повече протеини и мазнини, като протеиново брашно, бадемово мляко, ядки, ядково масло, както и чиа и дори супена лъжица мед за малко обогатяване на вкуса...