За правилното и здравословно хранене при децата, специално за puls.bg обяснява доц. д-р Донка Байкова, доктор по медицина, доцент по хранене и диететика.


Прeз последното десетилетие храненето и диететиката станаха едни от най-широко дискутираните теми. Специалистите и журналистите пропагандират  принципите на здравословното хранене и значително повишават културата в областта на здравословното хранене. За съжаление, това е само на ниво специалисти и журналисти.


Обучението, по отношение на правилното хранене,  в училището и детските градини е на много ниско ниво. Образователната система е длъжник на проблемите на храненето. Храненето е един от най-мощните екзогенни фактори.
 


Считам, че в детските заведения храненето е здравословно и балансирано. Диетичният план се изготвя под контрола на лекари на Министерството на здравеопазването.
Истинският проблем настъпва при постъпване на децата в училище.
 


Там, вече  няма контрол над хранителният режим и улицата започва да храни българските ученици. Забелязват се огромни промени в хранителните навици и в поведението на подрастващите и това сякаш не са същите деца.
 

 

Наблюдават се и огромни грешки в храненето дори в семейната среда.
 


Когато държавата е абдикирала ролята на родителите за създаване на здравословни хранителни навици у подрастващите е най-важна. Добре е сутрин майката да приготви на детето си топла закуска, да му сложи една ябълка или няколко моркова в чантата. Задължение на родителите е да го възпитават по отношение на здравословното хранене. Те трябва да се интересуват и да контролират какво е яло детето им през деня, за да може с вечерята да се наваксат потребните хранителни продукти, които не са приети.
 


Родителите чакат държавата да се грижи за храненето на децата, но държавата е бедна и не отделя достатъчно средства за създаване на програми за здравословно хранене. На лице са и много фактори, които изопачават хубавите социални програми, каквато беше програмата „чаша топло мляко“. В същото време, училищните бюфети са пълни с над 18 вида снаксове и чипсове, десетки видове подсладени напитки, в които плодовата компонента е нулева.
 

 

Децата ядат еднотипна храна: пици и дюнери, които са вкусни, но са с ниско съдържание на пълноценни хранителни вещества и много мазнини.
 


Основен проблем е и липсата на добра двигателна активност при подрастващите. Децата не спортуват активно и в резултат на това затлъстяват. През денонощието, децата се движат само 4 часа, а през останалото време спят, играят на компютърни игри, гледат телевизия.
 

 

Всички специалисти алармират, че обездвижването се отразява не само върху теглото, но и върху здравословното състояние на вътрешните органи. Известно е, че оставим ли крайниците без необходимото натоварване, се появяват проблеми  с  всички органи и системи, защото те получават импулси за добра функция именно от движението на мускулите.
 


Съчетанието на неблагоприятни фактори естествено рефлектира върху най-важната  детерминанта за здравето на децата - теглото.
При наличието на затлъстяване проблемите са големи и могат да бъдат решени само с комплексното участие на семейство, общество и държава.
 


Трябва да има спонсориране на здравословното хранене на децата в учебните заведения. Създадени са наредби, но трябва да има добър контрол върху изпълнението на клаузите. Трябва да се забрани  присъствието на нездравословни или непълноценни храни по щандовете на училищните бюфети. Трябва да се продават повече сезонни плодове, пълнозърнести и витаминозни храни.