Водниста течност с белезникав цвят избива над киселото мляко – какво е тя и на какво се дължи? 
 
Наличието на тази течност се нарича „дефект на суроватъчното отделяне“ в хранителната индустрия. Той настъпва, когато структурата на киселото мляко стане нестабилна, често поради излагане на повишена температура. Нестабилността води до свиване на гелната структура на килеселото мляко, което води до отделяне на съдържимата вода в отделна фаза и избутването и към повърхността като по-лек компонент.
 
Някои производители използват хранителни стабилизатори за предотвратяване на това разделяне на фазите и постигане на хомогенност на продукта. Но ако течността е налице, тя не е повод за притеснение, дори е добър знак - няма добавени излишни стабилизатори. По-голямата част от течността е съставена от вода и суроватка, богата на белтъчини и минерали
 
Суроватката, наричана още цвик, е естествен млечен серум, съдържащ млечни протеини (лактоалбумини, лактоглобулини), млечна захар (лактоза, съставена от галактоза и глюкоза) и някои минерални соли. Тя не съдържа казеин, сол и има микроскопични количества млечни мазнини.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Цвика е един от двата основни протеина в млякото. По време на производството на кисело мляко, по-голямата част от наличния цвик се премахва. Малките количества, останали в млякото може да не вдъхват доверие, но няма причини да се изхвърлят. 
 
Те са абсолютно безвредни и са отличен източник на протеини за тялото. В допълниние, учени от Lund University в Швеция откриват през 2005 година, че консумацията на суроватка в ограничени количества може да е от полза в регулацията на кръвната захар и понижава вероятността от резките ѝ скокове. Съветва се просто да се разбърка със сгъстеното кисело мляко под суроватката и да се консумира с удоволствие.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: