Едва ли има човек, който не обича шоколад, дори и алергичните към него. Ако някой твърди обратното, той най-вероятно не е напълно откровен.
 
От данните на редица проучвания става ясно, че естествената съставка, която може да се намери в шоколада – какаото, носи значителни ползи за здравето. Учени съобщават, че любимата храна на мнозина може да бъде още по-питателна и още полезна, тъй като на хоризонта се задава нов вид шоколад
 
Емануел Охене Афоаква – специалист по хранене от Университета в Гана, обяснява, че той и екипът му са създали нов метод за производство на шоколад. Новият продукт ще носи повече ползи за здравето, в сравнение с обикновения шоколад. 
 
Благодарение на новата технология ползите от наличните в шоколада антиоксиданти ще бъдат още по-големи. Смята се, че те са полезни на сърдечносъдовото здраве и паметта
 
Афоаква обяснява, че те добавят шушулките от какаото, още преди зърната да са ферментирали. Учените искат да разберат дали това ще се отрази на съдържанието на полифеноли в крайния продукт. Те допълват, че добавянето на шушулките традиционно не се прави и по тази стъпка изследването се различава фундаментално. Не е известен също така начинът, по който печенето засяга съдържанието на полифеноли. 
NEWS_MORE_BOX
 
Експертите обясняват, че новият начин на производство подпомага процеса на ферментация и повишава антиоксидантния капацитет и вкус на какаовите зърна
 
Според водещия изследовател създаването на нов метод в производството на шоколад, който да подсилва полезните му свойства, отдавна е обект на изследвания от него и екипа му. 
 
Данните от проучването са публикувани в Diabetes Insider.