Вкусните и сочни смокини масово се познават като плодове, но технически - не са. Представители на така наречените „лъжливи плодове”, смокините са всъщност сиконии – месести стъбълца, съдържащи цветните части и семената на смокиновото дръвче. 
 
И пресните и сушените смокини съдържат множество полезни съединения, които са от особена полза за човешкия организъм.
 
Пресните плодчета са силно нетрайни и до 8 дни след откъсването си започват да се развалят. Поради този факт, повече от 85% от предлаганите на световния пазар смокини са сушени. Запазват ли обаче полезността си след изсушаване?
 
Над 60% от водното съдържание на смокините се губи в процеса на сушене. Това прави „лъжливия” плод много по-концентриран източник на калории, питателни вещества и фибри от пресните смокини.  100 г сушени смокини съдържат: 219 кал, 3,3 г белтъчини, 0,9 г мазнини и 63 г въглехидрати. Същото количество, спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП), набавя на организма 25% от необходимите за деня фибри, 14% калий, 15% витамин К, 16% калций, 18% магнезий и 16% от необходимото желязо. 
 
Смокините са сред най-богатите на минерални съединения растения. Сушените смокини, според изследване проведено от щатското Министерство на земеделието, са сред плодовете най-богати на фибри, манган, магнезий, калий, калций и витамин К, като всички са в оптимални количества за човешките нужди.
 
Поради високото си съдържатие на полифеноли и флавоноиди като рутозид, галова, хлорогенна и сирингова киселини, сушените смокини са едни от най-мощните антиоксидантни бомби. Изследване, проведено в University of California, демонстрира антиоксидантната им сила – само две средни сушени смокини, около 40 г общо, повишават значително плазмената антиоксидантна активност – ефект, който предпазва кръвта и кръвните клетки от увреждания и мутации, причинени от свободно-радикални частици. 
 
Разтворимите фибри допринасят за по-бързо засищане на глада и поддържат в здравословни норми кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите подпомагат и регулират храносмилането. Калият в плодовете поддържа телесния баланс на течности и електролити – свойство от изключителна важност за нормалната функция на нервите и сърдечната мускулатура.
NEWS_MORE_BOX
 
Те са и отличен източник на енергия, понеже повечето от калориите им идват от прости, бързо разградими захари. Количеството им не бива да буди безпокойство, понеже се приемат заедно с фибрите на плода, които забавят освобождаването на захари в кръвта.
 
При избора на сушени смокини, те не трябва да имат белезникав слой прашец по тях – признак, че са пръскани с отровни пестициди и консерванти, за да се удължи срока им на годност.