Сушените сливи по традиция присъстват в българската кухня. Вероятно, малко позабравени, но несъмнено вкусни. Популярен е профилактичният срещу запека им ефект. Това обаче далеч не е единствената им полза за здравето. Сериозни научни изследвания показват, че консумацията на сушеното плодовово изкушение укрепва здравето на костните и подобрява костната плътност. Експертите са на мнение, че особено при жени в менопауза сушените сливи могат да бъдат препоръчвани в хранителното меню като част от профилактиката срещу остеопорозата. Този ефект върху косното здраве се дължи на високо съдържание на витамин К – 59,5 микрограма (74% от дневната потребност), както и на калция 43 мг и фосфора 69 мг в тях.

 

Индиговият плод е сред малкото храни, които съдържат йод. Факт е, че дори с 5 сушени сливи – количество, което е напълно достатъчно, за да се подсладим, се осигурява само около 13 % от дневните нужди, но останалите с лекота могат да се набавят, само с половината от препоръчваното количество сол за деня, с което помагаме на щитовидната жлеза да функционира в норма. Друг далеч по-вкусен вариант е да приготвим вкусен десерт от кисело мляко и сушени сливи с или без мюсли, което изисква малко подготовка и време.Други ценни нутриенти в сините сливи са витамин А 781 IU, калий 732 мг (21%) и магнезий 41 мг (10%), мед 0,3 мг (14%), манган 0,3 мг (15%). Това ги прави полезни за очите, кожата и сърцето. В тях се намират още витамин В 4 (холин, 10,1 милиграма), както и други витамини от В групата, като фолат (витамин В9, 4 микрограма), ниацин (витамин В3), тиамин (витамин В2), рибофлавин (витамин В2), пиридоксин (витамин В6), пантотенова киселина (витамин В5). Съдържат и малко витамин С, витамин Е, както и цинк, желязо, натрий, селен, флуорид. 

 

Благоприятният ефект при констипация се дължи на високото съдържание на фибри (7,1 г, 28%) и сорбитол. Въпреки че са сладки с консумацията им можем да регулираме апетита си и не позволяваме наддаване на тегло. Което е по-важното вслучая, те са полезни не само за добрата перисталтика на червата, но и за здравето им. При някои научни изследвания се констатира, че при консумацията им се намалява риска от рак на дебелото черво. Според изследователите, освен на фибрите това се дължи на богатството на полифеноли, които се приема с тях. В тях се съдържа и малко бетаин, който има благоприятен храносмилането ефект.


За да извлечем ползите от сушените сливи е достатъчно да консумираме по 50-100 грама. Дали ще е ежедневно е въпрос на избор. Изследванията, които документират благоприятните ползи за здравето обикновено обхващат продължителен период от време при ежедневна консумация – например от 3, 6 или 12 месеца. За да елиминирате констипацията са необходими само 3 седмици на консумация на това количество.


За 100 грама сушени сливи, освен изброените полезни вещества, се приемат и 240 килокалории. Те идват предимно от въглехидратите – 63,9 грама. 

 

Сушените сини сливи съдържат и малко протеини 2,2 г и мазнини 0,4 г, в това число наситени 0,1 г, мононенаситени 0,1 г, полиненаситени 0,1 г, омега-3 17 мг и омега-6 44 мг, както и вода 30,9 г, въпреки че не става дума за свеж плод. 

 

Библиография: 

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2043/2
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/#h3
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes#section1
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/401/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16351514
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/apt.12913