За балансиран хранителен режим трябва да консумираме повече изсушени плодове и да избягваме плодовите сокове, според две нови изследвания на два екипа учени от Великобритания.


Откритията, направени от първото проучване сочат, че дори прясно изцеден сок от плодове може да съдържа количество захар, равняващо се на 5 чаени лъжици, тъй като самият процес на изцеждане концентрира сладостта на плода. Количеството се равнява на 2/3 от съдържанието на захар в 300 милилитра газирана напитка, което повишава нивото на кръвната захар, смущава метаболизма и допринася за натрупването на наднормено тегло.


Учените препоръчват плодовият сок да бъде ограничен до веднъж на пет дни и да се наблегне на консумацията на плодове и зеленчуци. Д-р Ханс-Питър Кубис от университета Бангор в северен Уелс обяснява още, че именно соковете са една от причините за разваляне на зъбите.


Всеобщото мнение, че изцеденият сок може да служи като заместник на плода, е грешно - той има по-високо съдържание на захар, отколкото самия плод. За да стане по-здравословна напитка обаче, експертите препоръчват една доза плодов сок да бъде разреждана с четири чаши вода.


Във второто изследване, отчасти проведено от университета в Лийдс, учените откриват, че изсушените плодове съдържат толкова антиоксиданти, полифеноли и хранителни вещества, колкото и пресният плод. Освен това те могат да се борят с туморни, сърдечни заболявания и са полезни и при проблеми с метаболизма.


Сушените плодове са богат източник на фибри, витамини и минерали. Според професор Грей Уилиамсън те често са пренебрегвани, тъй като хората ги считат за прекалено вкусни, за да бъдат полезни.


Изследването е представено по време на Световния конгрес за ядки и сушени плодове.