Сусамът е едногодишно тревисто растение от сем. Сусамови. Известни са 12 вида сусам. Родината на растението е Африка. Отглежда се в Северна Африка, Средиземноморието, Индия, Китай и Пакистан. В България съществуват и се отглеждат три сорта сусам. Те са по-качествени и високодобивни от тези, които се отглеждат в световен мащаб.

 

Сусамът достига височина от 50 см до 2 м, в зависимост от сорта. По време на цъфтеж се отделя специфична опияняваща миризма. Плодът на растението представлява елипсовидна шушулка с 2 – 4 камери, всяка от които съдържа около 20 семенца. Първоначално е зелена на цвят, а когато узрее покафенява. Подобно на бобените шушулки. В зависимост от сорта семената могат да бъдат бели, черни, кафяви или кремави.


 

Действие и приложение. В Африка сусамът се счита за мощен афродизиак, поради богатото си съдържание на витамини и минерали. Днес сусамът е широко използван както в кухнята, така и като лечебно растение.

 

Сусамът понижава кръвното налягане. Натуралните масла от сусамовите семена понижават високото кръвно налягане, което от своя страна понижава риска от съдови инциденти.


Диабет. Компонентите на сусама, който е невероятен източник на магнезий, намаляват риска от развитие на диабет както и поддържат нормалните нива на кръвната захар при диабетиците.

 

Кости. Сусамовите семена са богат източник на цинк, калций и фосфор, които са от изключителна важност за здравите кости. Съдържащият се цинк поддържа здравата структура на кожата, косата и ноктите.

 

Противовъзпалително действие. Сусамът съдържа голямо количество от елемента мед, той проявява противовъзпалителен ефект и намалява възпалението в ставите, костите и мускулите. По този начин се намалява болката, предизвикана от артрит.

 

За сусама се знае, че предпазва тялото от вредното въздействие на радиацията.
Сусамът съдържа голямо количество протеини, които са полезни за тялото. Протеините увеличават общата енергия, подобряват клетъчния растеж и подобряват метаболизма.

 

Химичен състав. Растението е изключително богато на магнезий, фосфор, желязо, мед, калций. Съдържа фитостероли, високо съдържание на витамините, A, C, E, B1, B2, B3, B6, омега-3 и омега-6 мастни киселини, всички незаменими мастни киселини, фибри.

 

Дрога. Използваемата част на растението са семената. Те се използват в кулинарията, в медицината, от тях се приготвят продукти като сусамово олио, тахан и др.