Освен суперхраните, за които толкова често се говори напоследък, има и суперподправки. 

Канела – стимулира мозъка

Канелата е добавка към любими десерти. Според данните на скорошно проучване, публикувано в Journal of Neuroimmune Pharmacology, канелата може и да подобри способността ни да научаваме нови знания. 
 
Тази подправка обръща биохимичните, клетъчните и анатомичните промени, случващи се в мозъка, сред хората, които имат затруднение с ученето. 
 
Този благоприятен ефект се постига чрез стимулиране на хипокампуса – областта в мозъка, която е отговорна генериране, организиране и съхраняване на паметта
 
Тук обаче не свършват мощните свойства на канелата. Тя може да бъде здравословен заместител на захарта. От данните на някои проучвания става ясно дори, че добавянето на канела към храната може да бъде от полза за контролиране нивата на кръвната захар
 

Куркума – облекчава болката

Тайната на куркумата се крие в ключовата молекула куркумин – мощен антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства. Куркуминът също така помага за облекчаване на болката при пациентите, които страдат от артритна болка, травми и дори проблеми със зъбите
NEWS_MORE_BOX
 
Жълтата подправка може да подпомогне и функцията на черния дроб. Тя стимулира секрецията на жлъчен сок, който се използва от органа за филтриране и извеждане на токсините от организма. 
 

Джинджифил – успокоява стомаха


Джинджифилът наистина има лечебни свойства. Той успокоява храносмилателната система, като по този начин облекчава стомашно-чревните нарушения. Според специалисти той може да бъде особено полезен в първите месеци от бременността, облекчавайки гаденето. Консумацията на джинджифил нормализира функцията на червата и стомаха
 
Тъй като стимулира и кръвообращението, тази подправка действа благоприятно върху кожата и косата.