Често срещаме понятието суперхрани. То обаче не значи нищо конкретно. Ясно е, че храните, слагани в тази категория се отличават с полезния ефект на състава. Общественият здравен институт на САЩ наскоро публикува 25 храни, които могат да се приемат като особено здравословни. Препоръките на експертите са те да присъстват в менюто ни възможно повече, ако държим на здравето си. Освен повече тонус, те допринасят за намаляване на риска от хронични заболявания, като сърдечносъдови и диабет.

 • Зеле – богато е на калций, желязо, фолиева киселина, витамини и фибри. Същевременно то е бедно на калории. Полезният му ефект е наличен при консумацията му в суров вид. Най-полезно е червеното зеле. Добър здравословен ефект има и Китайското.
 • Карфиол – съдържа фибри, фолиева киселина витамин В6, С, К и калий. Също нискокалоричен, поддържащ чревната перисталтика и електролитния баланс в организма.
 • Алабаш – отличава се с присъствието на витамин С, В6 и калий. В него също се намират така ценните за нас фибри и фолиева киселина.
 • Зелен лук, праз – източник са на витамин А и С. Добре познати са заради специфичния им вкус. Освен заради него салатите са по-здравословни с тях. В зеления лук също така се намират витамин А и К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий. Богати са на фибри.
 • Брюкселско зеле – не са традиционен зеленчук за българската трапеза, но наред с броколите и други листни зелени зеленчуци съдържа съставки, които елиминират създаването на рискови фактори за канцерогенно развитие в организма. Това се дължи най-вече на глюкозинолатите и изотиоцианатите в него. Иначе брюкселското зеле е богато на фибри, фолати, витамини А, С, К и В6, желязо и калий. Приблизително два пъти по-калоричен е отколкото предходните зеленчуци.
 • Порция тиква съдържа повече калий от един банан, което я прави полезна храна за сърцето. Богата е на фибри, витамин В6, С, Е и желязо, но се отличава с наличието на бета-каротин, на който и дължи оранжевия си цвят. Очите ни „обичат“ тиква. Тя е особено подходяща, ако страдаме от слабо зрение през нощта и по принцип. Може да се консумира варена или печена според личните предпочитания.
 • Броколи – множество изследвания документират ползата на броколите по отношение профилактиката на хроничните и раковите заболявания. Отличават се с високото съдържание на витамин С и фолиева киселина. Препоръчителна храна са за жени планиращи бременност.
 • Сладки пиперки – осигуряват 300% от необходимата дневна доза витамин С, 100% от витамин А и са добър източник на витамин В6.
NEWS_MORE_BOX

 

 • Различни сортове зелено зеле, кале и други – калето конкретно е невероятен източник на витамин К – купа от него осигурява 700% от необходимата дневна нужда. Тези зеленчуци са цени заради наличието на фибри, фолиева киселина, витамини В6, С, А, Е, също така магнезий, калции, желязо, цинк, калий. Калето съдържа също като блюкселското зеле и броколите глюкозинолати.
 • Маруля и различни видове салатни зелени листни зеленчуци – купа нарязана маруля съдържа едва 5 калории, но тези зелени листа могат да ни дадат вкусна салата и бъде естествен източник на витамин А, В6, С, Е и К, както и на калций, магнезий, желязо, калий и, разбира се, фибри.
 • Магданоз и цикория – съдържат букет витамини, фолиева киселина и цинк.
 • Спанак – кемпферолът в него има протективен ефект срещу хронични и ракови заболявания. Някои от съставките на спанака подобряват разхода на кислород при физическо натоварване. Тирозинът пък подпомага бързината на рефлексите.
 • Крес (пореч) – проучвания показват ползата му за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Същото се отнася въобще за всички листни зелени зеленчуци. Може да се консумира суров или в гозба.