Стресът засяга по-голяма част от жените, отколкото мъжете, показват резултати от ново британско проучване. 

 
Учените анкетират 2000 души. Според резултатите, 1 на всеки 5 жени и 1 на всеки 10 мъже определят, че техните нива на стрес са извън контрол. 
 
Стресът повишава кръвното налягане, поставяйки хората в по-голям риск от инсулт, отбелязват изследователите. Неправилният начин на хранене и липсата на движение също увеличават риска от мозъчни инциденти.
 
Инсултът е третата най-честа причина за смърт в Англия и Уелс, след сърдечните заболявания и рака. 
 
150 хиляди души годишно страдат от инсулт. Той е причина за смъртта на повече от 67 000 души всяка година. 
 
Почти половината от участниците в изследването преценяват, че страдат от стрес над умерените нива. 
 
Авторите на проучването откриват, че хората нямат навика да спортуват редовно. А една четвърт от участниците на възраст 45-54 години казват, че никога не са правили физически упражнения. Именно техните резултати сочат най-високи нива на стрес.  
 
Подобен е процентът, заявяващи, че се упражняват в продължение на 30 минути веднъж в седмицата. 40% от анкетираните отбелязват, че са наясно с връзката между физическите упражнения и намаляването на риска от инсулт. 
 
Изследването е изключително тревожно и подчертава необходимостта хората да бъдат информирани за опасностите от инсулт. Физическата активност и здравословното хранене са важни фактори, влияещи положително на риска от съдови инциденти, подчертават авторите на изследването.