Съставки, които се съдържат в някои храни като шоколад и червено вино, могат да помогнат за предотвратяване развитието на диабет, твърдят учени. 
 
С проведеното от тях проучване се установява, че при хората, при които приемът на флавоноиди е висок, се наблюдава по-слаба инсулинова резистентност и по-добър контрол върху нивата на кръвната захар. Тези свойства са познати като предпазващи организма от диабет тип 2. Флавоноидите могат да се намерят също така и в билките и горските плодове.
 
Изследователите от Университета в Източна Англия анализират нивата на флавоноиди при 2 000 здрави жени, които ги приемат като част от хранителния си режим, докато наблюдават регулирането на глюкозата, инсулиновата резистентност и други маркери на възпалителните процеси в кръвта.
 
Те откриват, че два конкретни класа флавоноиди, познати като флавони и антоцианини, се свързват с понижена инсулинова резистентност, което би трябвало да понижи риска от развитие на диабет тип 2
NEWS_MORE_BOX
 
 
Флавоните се съдържат в билки като магданоз и мащерка, а също така и в някои зеленчуци, включително целина. Антоцианините могат да бъдат намерени в тъмно оцветените плодове, в това число и горските, както и в червеното вино. 
 
Анализите сочат, че участничките, които приемат най-големи количества антоцианини, са с понижен риск от хронични възпаления. Те се свързват с редица състояния, касаещи здравето, като диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания и рак. 
 
Данните от проучването, публикувано в Journal of Nutrition, сочат още, че жените, които приемат високи количества флавони посредством хранителния си режим, имат по-високи нива на белтъчини, които спомагат за регулиране нивата на глюкозата. Флавоните са друга съставка, която се намира в шоколада.