Естествена съставка на червеното вино може да предпази сърцето от ефeкта на стареенето. Това сочи проучване върху лабораторни мишки, подложени на режим на хранене, включващ добавки от веществото ресвератрол. У мишките е наблюдавана промяна в генната активност, подобна на тази при подлагането на диета с редуциран калориен прием. Интересното е, че ресвератролът блокира влошаването на сърдечната функция, наблюдавано в процеса на стареене. По-малко е въздействието върху мозъка и мускулите.

Ресвератролът, съдържащ се в големи количества в гроздето и червеното вино, е привлякъл интереса на учени и фармацевтични компании като GlaxoSmithKline, която през април бе готова да даде $720 милиона на Sirtris Pharmaceuticals Inc, успяла да разработи срества,имитиращи ефекта на ресвератрола.

През следващите години се чакат още много проучвания в областта.