Смяната на сезоните може да повлияе на здравословното ни състояние и тонус. Настъпването на пролетта носи радост и добро настроение, но понякога е съпроводено с чувство на сънливост, умора, разсеяност, затруднена концентрация, чувство за общ дискомфорт - симптоми на т. нар. пролетна умора. 

 
След продължителната зима организмът се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали, които увреждат клетките и ДНК. 
 
Антиоксидантите, съдържащи се в различни храни и напитки, неутрализират действието на вредните молекули. Това помага за намаляване риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечносъдови заболявания, казват от Международния информационен съвет за храните. 
 
Според публикация в сп. American Journal of Clinical Nutrition кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти. Установява се, че само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти на порция от кафето.
 
Кафето помага за намаляване риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, и предлага известна защита от рак, според американски експерти. 
 
Епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония, показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, спомагат за метаболизма на глюкозата, казва д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и Медицинското училище на Харвард.  
NEWS_MORE_BOX
 
Кафето съдържа още кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин, лигнани, хлорогенна киселина - антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата. Според някои изследвания кафето може да подобри метаболизма на глюкозата чрез намаляване скоростта на усвояването й в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага секрецията на инсулин.
 
Разтворимото кафе съдържа полифеноли, които са особено активни в борбата срещу свободните радикали, като по този начин предотвратяват преждевременното стареене и развитието на хронични заболявания. 
 
Разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини. Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, съдържанието на фибри в кафето може да варира, в зависимост от различни фактори, като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене.