Смяната на сезоните може да повлияе на здравословното ни състояние и тонус. Настъпването на пролетта носи радост и добро настроение, но понякога е съпроводено с чувство на сънливост, умора, разсеяност, затруднена концентрация, чувство за общ дискомфорт - симптоми на т. нар. пролетна умора.
Срещу пролетна умора – чаша кафе
Puls.bg
|
| 1

След продължителната зима организмът се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали, които увреждат клетките и ДНК.
Антиоксидантите, съдържащи се в различни храни и напитки, неутрализират действието на вредните молекули. Това помага за намаляване риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечносъдови заболявания, казват от Международния информационен съвет за храните.
Според публикация в сп. American Journal of Clinical Nutrition кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти. Установява се, че само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти на порция от кафето.
Кафето помага за намаляване риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, и предлага известна защита от рак, според американски експерти.
Епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония, показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, спомагат за метаболизма на глюкозата, казва д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и Медицинското училище на Харвард.
NEWS_MORE_BOX
Кафето съдържа още кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин, лигнани, хлорогенна киселина - антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата. Според някои изследвания кафето може да подобри метаболизма на глюкозата чрез намаляване скоростта на усвояването й в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага секрецията на инсулин.
Разтворимото кафе съдържа полифеноли, които са особено активни в борбата срещу свободните радикали, като по този начин предотвратяват преждевременното стареене и развитието на хронични заболявания.
Разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини. Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, съдържанието на фибри в кафето може да варира, в зависимост от различни фактори, като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене.
Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.
Може да сте пропуснали...
Коментари (1)
Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Станислав Е 26.04.2012 15:14
Колко кафе е полезно да пие човек на ден. Аз пия по 2-3 качествено кафе
Още от Актуално
Затлъстяването не е козметичен проблем, а метаболитно заболяване
Храненето ни се отразява пряко върху имунитета
Полезни са не само за стомашно-чревния тракт
Коренът се е използвал още в древността
Кои вещества са антиоксиданти?