Авокадото сравнително отскоро навлезе на трапезата на българина и с право. Освен че е източник на по-здравословни мазнини, оказва се, съдържа уникална съставка, която повлиява инсулиновата чувствителност. 

 

Изследването е на лабораторно ниво и е дело на учени от Университета на Гуелф, Канада, които откриват неповторима, ненамираща се в други продукти, молекула в него, която демонстрира свойство да предотвратява и предпазва от диабет тип 2. Изследователският екип е стигнал до ниво на изпитване на безопасността на съставката при доброволци, се пише в journal Molecular Nutrition & Food Research.


 

Диабет тип 2 се развива, когато организмът не произвежда достатъчно инсулин или хормонът не се използва ефикасно. Състоянието е свързано с неусвояването на глюкозата и концентрацията ѝ в кръвта. Неприятното е, че диабетът е заболяване, което не се лекува с едно хапче. Той изисква придържане към комплексен режим, включващ медикаментозна терапия, режим на хранене и двигателна активност, съпроводен с постоянен контрол на стойностите на кръвната захар. Занемаряването на здравословното състояние, уви, е пагубно и довежда до редица последващи усложнения като сърдечносъдови заболявания. Рисковете при хората с диабет от кардиологични заболявания, инсулт, увреждания на бъбреците и нервната система са сериозни.

 

Екипът на доц. Пол Спагньоло се съсредоточава върху наблюдението на съставката върху инсулиновата резистентност. Тя се проявява, когато митохондриите в клетките не могат да използват мастните киселини като гориво чрез окисляване. При диабет това окисляване е непълно. 

 

Учените наричат любопитната съставка avocatin B или AvoB.

 

След 8 седмици обилно хранене с мазнини с цел натрупване на наднормено тегло и провокиране на инсулинова резистентност, изследователите включват AvoB в диетичния режим в продължение на 5 седмици.  Резултатите показват, че наддаването на теглото при приема на съставката е по-слабо и същевременно инсулиновата чувствителност се е подобрила, в сравнение с данните от контролната група. Според изследователите AvoB допринася за пълното окисляване на мастни киселини от митохондриите в мускулите и панкреаса, което и подобрява глюкозната толерантност и използването на инсулина .

 

В отделно, двойно сляпо, плацебо контролирано клинично проучване при хора, изследователите изследват ефектите на добавка AvoB, съчетана със средна западна диета в продължение на 60 дни.


Дозировките са били 50 mg или 200 mg. В края на изпитанието медиците установяват, че добролците са понасяли добре съединението. Екипът не открива отрицателни ефекти върху черния дроб, мускулите или бъбреците и не е установил индикации за дозозависима токсичност.

Така също при някои се е отчело известно отслабване, което според представите на изследователите, е незначително.

 

Научният екип в момента изпитва клинично ефективността на AvoB, като вече е получено от разрешение за продажбата ѝ под формата на прах и хапчета от канадската здравна служба. За съжаление, необходимото количество от съставката за осигуряване на антидиабетния ефект няма как да се получи само чрез консумация на авокадо. Количеството ѝ в плодовете варира, а и учените все още не са наясно с механизма, по който организмът я извлича от авокадото.

 

Все  пак редовното включване на авокадото в ежедневното меню може да донесе само полза.