Няма лечение или доказан начин за предотвратяване на деменция, която засяга 55 милиона души по света, но редица проучвания показват, че спазването на средиземноморска диета може да намали риска от развитие на заболяването.

 

Хората, които са се придържали най-много към средиземноморската храна, богата на морски дарове и храни на растителна основа, са имали до 23% по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които са имали по-слабо придържане към диетата. Придържането към средиземноморска диета е еквивалентно на 0,55% редуциране на риска от развитие на деменция.


 

Изследване включва 60 298 души и са проследени за период от малко повече от девет години. По време на периода на изследване е имало 882 случая на деменция сред групата. Включените са били на възраст между 40 и 69, британци или ирландци. Доколко точно са следвали средиземноморската диета е оценено с помощта на два различни въпросника, които са били широко използвани в предишни проучвания на диетата, казаха изследователите.

 

Необходими са повече изследвания, за да се надградят интригуващите констатации и да се разкрие дали тези отчетени ползи се отнасят и за малцинствените общности, където исторически деменцията често е била неразбрана и силно стигматизирана и където осведомеността за това как хората могат да намалят риска е ниска.

 

Понастоящем няма магическо хапче, което да спре деменцията, но консумацията на повече зеленчуци и плодове, редовната физическа активност и непушенето са поведение, което допринася за сърдечносъдовото здраве, което помага за предпазване на мозъка от заболявания, свързани с деменция.


Средиземноморската диета се фокусира върху готвенето на растителна основа. По-голямата част от всяко хранене трябва да бъде от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и семена, заедно с малко ядки. Силно се набляга на необработения зехтин екстра върджин. Масло и други мазнини се консумират рядко, ако изобщо се консумират. Сладките и продуктите от рафинирана захар или брашно са рядкост.


Ястията могат да включват яйца, млечни продукти и птиче месо, но в много по-малки порции, отколкото в традиционната западна диета. Въпреки това рибата, която е пълна с стимулиращи мозъка омега-3, е основна храна.

 

Участниците в проучването, които се придържаха най-много към диетата, са по-склонни да бъдат жени, да имат ИТМ в рамките на здравословния диапазон, да имат по-високо образователно ниво и да бъдат по-физически активни от тези с по-малко придържане към диетата.

 

Референции:
Oliver M. Shannon § etc. Mediterranean diet adherence is associated with lower dementia risk, independent of genetic predisposition: findings from the UK Biobank prospective cohort study. BMC - https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02772-3