Жените, които се придържат към средиземноморския тип диета, са по-защитени от евентуални проблеми, свързани с възможността за забременяване, се посочва в ново проучване проведено в Испания.


В проучването взимат участие близо 500 жени с репродуктивни проблеми и повече от 1600 жени, които имат най-малко едно дете.На доброволките са зададени поредица от въпроси, свързани с начина им на хранене, и дали следват западната или средиземноморската диета.Западната диета включва червено месо, картофи, рафинирани зърна и захар , високо маслени продукти и други.
Средиземноморската диета включва консумацията на плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести продукти, ядки, бобови растения и умерен прием на алкохол.

 

NEWS_MORE_BOXОколо 17% от жените, придържащи се стриктно към средиземноморската диета, споделят, че не са имали никакви проблеми да забременеят, в сравнение с 26%, които не спазват толкова тясно диетата и имат проблеми с фертилитета.


Изследователите са на мнение, че средиземноморската диета има защитен ефект върху инсулиновата резистентност и хормони, участващи в процеса на овулация и имащи съществено значение за репродукцията.


Този тип диета съдържа хранителни вещества, които помагат на тялото да поддържа нормално ниво на кръвната захар, което спомага за запазване на баланса на репродуктивните хормони, констатират изследователите.


Диетата може да намали риска от инфертилитет, но не е лечение на вече съществуващ такъв, предупреждават специалисти.