Ако сте имали проблеми със забременяването - или планирате бременност – забравете за така наречените храни афродизиаци като стриди, шампанско, чесън, женшен и водорасли.

 

Пълнозърнестите храни, здравословните мазнини и някои растителни източници на протеини са тези, които подпомагат хормоналния баланс и редовната овулация.


 

И докато не можем да повлияем на фактори, като възраст и генетика, мащабно проучване на Harvard Public Health показва, че бихме могли да подобрим овулаторната функция на яйчниците чрез приема на определени храни и избягването на други.

 

Първото цялостно изследване за влиянието на начина на хранене върху фертилността обхваща период от осем години и в него се включват повече от 18 000 жени.

 

То доказва научно влиянието на някои храни върху фертилността и разработва принципи за хранене, които имат за цел да предотвратят безплодие, породено от овулационни нарушения.

 

На подобни нарушения се дължат повече от една четвърт от всички случаи на безплодие.

 

Принципите на фертилното хранене няма да помогнат в случаи на безплодие поради физически пречки като запушени фалопиеви тръби. Те не гарантират бременност, но са вид здравословно хранене, което може да се превърне в ценен навик за цял живот.

 

Избягвайте трансмазнините

 

Трансмазнините, срещани още като (частично) хидрогенирани, хидрогенизирани или хидрирани мазнини, запушват артериите, увреждат сърцето и кръвоносните съдове. Те повишават инсулина в кръвта, а е установено, че високият инсулин причинява метаболитни нарушения, които засягат овулацията.

 

Използвайте повече ненаситени мазнини

 

Ненаситените растителни и животински мазнини помагат за редовна овулация, защото подобряват чувствителността на организма към инсулина и намаляват възпалението в тялото. Те се съдържат в ядките, авокадото, маслините и студеноводни риби като сьомга и сардини.

 

Заложете на повече рибен и растителен протеин

 

Замяната на порция червено месо с боб, грах, тофу, леща, нахут или ядки може да намали риска от нарушения в овулацията наполовина. Проучването на Harvard Public Health показва, че безплодието е 39% по-вероятно при жените с най-голям прием на протеини от червено месо. Те биха могли да бъдат заместени от яйца или студеноводни риби като сьомга, риба тон и сардини, които са отличен източник на омега-3 мастни киселини.

 

Бавно усвояващите се въглехидрати са безценни

 

Бавните въглехидрати, които се разграждат и усвояват в кръвта по-продължително време, са основа на пълноценното хранене. Съдържат се в богатите на фибри пълнозърнести храни, зеленчуци, цели плодове и боб. Те помагат за фертилитета като контролират нивата на кръвната захар и инсулина.

 

Изберете пълномаслени млечни продукти

 

Проучването на Harvard Public Health показва, че има връзка между млечните продукти с ниско съдържание на мазнини и безплодието. Авторите на проучването препоръчват пълномаслено мляко вместо обезмаслените млечни продукти и посочват, че много от млечните изделия са химически манипулирани заради масовото им производство.

 

Вземете си желязо от растенията

 

Можете да си набавите допълнително желязо от редица растителни източници, включително пълнозърнести зърнени храни, спанак, боб, тиква, домати и цвекло.

 

Не употребявайте безалкохолни напитки

 

Най-добрата напитка, за да бъде тялото ни добре хидратирано, е водата. Избягвайте различните безалкохолни напитки, които са рисков фактор за безплодие заради високото си съдържание на захар.

 

Здравословното тегло е много важно

 

Не само наднорменото, но и поднорменото тегло може да прекъсне нормалния менструален цикъл, да наруши овулацията или да я спре изобщо. Теглото е един от най-значимите фактори за репродуктивното здраве не само на жените, но и на мъжете. Мазнините, съхранявани в тялото, влияят върху менструалната функция и могат да доведат до нарушено развитие на яйцеклетките. Добър ориентир за здравословно тегло е индексът на телесна маса (ИТМ) да е в интервала от 20 до 24 преди забременяване.

 

Движение за по-добро репродуктивно здраве

 

Ежедневните упражнения могат да помогнат за подобряване на репродуктивното здраве, освен ако не сте твърде слаби, когато биха могли да попречат на овулацията.

 

Балансираното хранене е жизненоважно за репродуктивното здраве и подготовката на тялото за бременност. Не забравяйте обаче да си отделяте време и за разтоварващи занимания, защото хормоналните промени и нарушенията в овулацията могат да настъпят и заради завишени нива на стрес.

 

Източник:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/follow-fertility-diet?fbclid=IwAR3imKJhCDRo7_kwEXMdiPeMF5dQIxwbs2-KO_WBLvTU1iJApK7qPXO5sb0