Спанакът е листен зеленчук, който без да е калоричен, притежава ценна хранителна стойност. Богат е на витамините А, В, С и К, калций, желязо, магнезий, фосфор, селен и калий.


Казват, че ако се консумира редовно, отпада необходимостта да се приемат хранителни добавки. Полезен е не само за очите, но и за имунитета и здравината на мускулите. Определящи за мускулите са фолиевата киселина и желязото, за очите - лутеинът. 


Омега-3 са природни съставки, които имат противовъзпалителен ефект, което в комбинация със съдържащия се витамин С в спанака, го прави естествен съюзник на защитните сили на организма. Може да се консумира в разнообразни варианти. Разбира се, най-здравословният е под формата на свежа салата с други зеленчуци и добавки като сирене, кашкавал, месо, маслини, шунка, риба, крутони и пр. 


Един от най-адекватните начини за събуждане на огранизма сутрин дава смутито със спанак. Приготвя се за кратко и същевременно е пълно с полезни вещества, които зареждат всички системи с освежаващи нутриенти. Може да се съчетае с ядки, семена и други зеленчуци и плодове по вкус.


Комбинацията от спанак и яйце е най-благоприятната храна за бързо възстановяване на организма при заболяване. Така нискокалоричният, но богат на хранителни вещества спанак, се допълва с полезните мазнини и хранителна стойност на яйцето.  Независимо как се приготвят – като омлет или гарнитура едно към друго, блюдото е подходящо при всеки целящ отслабване или поддържане на теглото режим. 


Индийската традиционна кухня го допълва с леща или прясно сирене панир, което допълнително подкрепя, съответно, имунната система с цинк и други градивни елементи и организма с калций, витамин А, протеини и мазнини. Дори и да нямаме насреща този специфичен продукт, спанакът можем да съчетаем с по-традиционните за българската трапеза сирене или извара, които да обогатим по желание с яйца или гъби. Спанакът може да се добави в спагетите, баницата и в киш, както и да сготвите с него прекрасна супа.