Консумацията на големи количества сол крие риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, твърдят изследователи от университета „Тъфтс“ в Бостън, САЩ. 
 
Учените обясняват, че прекомерният прием на натрий повишава нивата на кръвното налягане, което обособява високия риск от сърдечносъдови заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт. В глобален мащаб последиците върху здравето не са точно определени спрямо пол, възраст и националност.
 
За да достигнат до по-дълбоко разбиране на ефекта от натрия върху сърдечносъдовото здраве, изследователите извършват мета-анализ на настоящите данни за сърдечносъдовите заболявания от предишни проучвания, проследяващи приема на натрий. Взимат се под внимание и глобални данни за храненето.
 
Анализът сочи, че приемът на натрий в световен мащаб далеч надхвърля препоръчителния от Световната здравна организация дневен прием – 2 г дневно. В действителност, средното му ниво е около 4 г на ден, като то варира в различните части на света. В 5 г сол се съдържа приблизително 2 г натрий.
 
В Африка приемът на натрий е 2,18 г, в Северна Америка 3,6 г, а в Централна Азия – цели 5,5 г. В Европа приемът също надвишава препоръчителите количества, като данните сочат, че през 2008 г. 42% от леталните изходи са вследствие на сърдечносъдови заболявания. Изводът е, че всички ядем прекалено много сол
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според Световната здравна организация повечето случаи на сърдечносъдови заболявания могат да бъдат предотвратени чрез избягване на рисковите фактори. Сред тях са прекомерният прием на натрий, тютюнопупшенето, затлъстяването, заседналия начин на живот, високите нива на кръвното налягане и диабета
 
Данните от проучването са публикувани в New England Journal of Medicine.