Сокът от цвекло помага за повишаване на издръжливостта при физическа активност, показва ново изследване на Университета в Екзитър, Англия.

 


Напитката е особено полезна за спортисти, тъй като им дава сила и енергия да постигат по-добри резултати в състезателни игри. Настоящето изследване потвърждава резултатите от други проведени изследвания, които доказват ефикасността от консумацията на червения фреш при спортисти.


 


Съдържанието на цвеклото включва средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.

 


Полезната напитка помага за разширяването на кръвоносните съдове, понижава артериалното налягане и подобрява кръвообращението. Освен това сокът въздейства на мускулната тъкан, като намалява съдържанието на кислород, необходим на мускулите при функционирането им.

 


Общото въздействие рефлектира върху изпълнението на физически действия, независимо от интензивността им.

 

 

NEWS_MORE_BOX


В изследването участват 9 професионални колоездачи. При тези велосипедисти, които изпиват половин литър прясно изцеден сок от цвекло на ден, се установява увеличена мускулна сила и издържливост.

 


Цвеклото е полезно и за сърцето. Учените от лондонската St Bartholomew's Hospital стигат до извода, че след консумация на 500 мл сок от цвекло, повишеното кръвно налягане значително намаля в рамките само на един час.

 


В проучването участват 14 доброволци, разделени на 2 групи. На всеки един от участниците е измерено нивото на кръвното. Доброволците от едната група изпиват по половин литър прясно изцеден сок от цвекло, а тези от другата група-същото количество вода.

 


Резултатите показват, че само в рамките на един час систоличното кръвно налягане на доброволците, пили сок от цвекло, намалява значително. След 2 часа и половина, систоличното налягане при доброволците от първата група било с 10 mm по-ниско, от колкото при тези, които са пили вода. След 24 часа, кръвното налягане е с 4 mm по-ниско при доброволците, консумирали сок от цвекло.